„Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević“

Izložba pod nazivom „Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević“ biće svečano otvorena u petak, 17. maja u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Na izložbi će biti predstavljeno 50 dela značajnih srpskih i jugoslovenskih slikara poput Paje Jovanovića, Uroša Predića, Stevana Aleksića, Nadežde Petrović, Vase Pomorišca, Ignjata Joba, Petra Dobrovića, Ivana Radovića, Marka Stupara i mnogih drugih, u tehnikama ulja na platnu, ulja na kartonu, crteža olovkom, linoreza i dr. Kroz nekoliko tematskih celina, publika će moći da vidi portrete, aktove, vedute i kadrove gradova, primorske motive, mrtvu prirodu i teme iz socrealizma. Sva dela koje će biti predstavljena deo su zaostavštine porodice Janićević iz Beograda i često su izlagana u okviru značajnijih monografskih i tematskih izložbi u zemlji. Dela pojedinih autora tematski korespondiraju sa delima istih koje Narodni muzej Zrenjanin čuva i prezentuje u okviru stalne postavke Likovne zbirke, a publika će imati priliku da vidi i izuzetna slikarska dela srpskih i jugoslovenskih autora koji su znatno ređe bili predstavljani.

Autorka postavke je Ivana Arađan, viši kustos – istoričar umetnosti, a saradnici na izložbi su istoričari umetnosti Vladimir Janićević i Milan Janićević. Izložba će biti dostupna publici do 1. jula 2024. godine.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti