Пројекат „Мали кустоси – велике приче“

„Мали кустоси – велике приче“ назив је пројекта Народног музеја Зрењанин намењеног младима узраста од 13 до 19 година и има за циљ њихово активно укључивање у интерпретацију завичајног културног наслеђа презентованог на сталној поставци Музеја.

Ученици основних и средњих школа који искажу интересовање за учешће најпре се упознају са садржајем сталне поставке Народног музеја Зрењанин и заједно са музејским педагогом, у складу својим афинитетима, бирају тему која ће бити предмет видео презентације. Потом се уз сарадњу са музејским педагогом приступа истраживању литературе, писању текстова и раду на садржају видео презентације. На самом крају учесници добијају обуку у области снимања слике и звуке, и приступа се снимању материјала за видео филмове на одабране теме.

Током 2022. године реализовано је шест видеа уз сарадњу са ученицима основних школа „Вук Караџић“ из Зрењанина (разреди VII 1 и VIII 1)  и „Урош Предић“ из Орловата (виши разреди), као и ученицима Средње пољопривредне школе (разред II 2), СМШ „Јосиф Маринковић“ (IV разред) и ученици Зрењанинске гимназије (разреди IV 2 и IV 8). Ученици су као теме одабрали фосилне остатке мамута који се чувају у оквиру Природњачког одељења, златовез и капе златаре из Етнолошког одељења, Легат породице Варади, детињство и почетак стваралаштва Уроша Предића, скулптуру „Сирочићи“ керамичарке Злате Марков Барањи и сликарство Стевана Алексића.

За потребе пројекта „Мали кустоси – велике приче“ отворени су посебни налози на друштвеним мрежама – Фејсбуку и Инстаграму. Једна од замисли је и да се учесници активно укључе и сами постављају и уређују садржаје објава. 

За едукацију и рад са младима задужена је Ивана Арађан, виша музејска педагошкиња, док је за промоцију пројекта на друштвеним мрежама и у медијима задужена Сања Врзић, музејска саветница. Ментори снимања и монтаже видео материјала били су Душан Удицки и Фелдеши Ђула, док извршну продукцију потписује удружење „Печат“.

Линкoви ка профилима на друштвеним мрежама

Видео презентације „малих“ кустоса:

„Млади сликар - велика дела“ - рад ученика виших разреда ОШ Урош Предић из Орловата

„Златне нити Кате Златарке“ - рад ученица VII 1 и VIII 1 основне школе „Вук Караџић“ из Зрењанина

„Прича о зрењанинском мамуту“ рад ученика II 2 Средње пољопривредне школе из Зрењанина

Видео о адвокатској породици Варади - рад ученика Зрењанинске гимназије, разред IV 8

„Поезија у камену“ о скулптури „Сирочићи“ вајарке Злате Марков Барањи - рад ученица IV 2 разреда Зрењанинске гимназије

„Између живота и смрти“ - рад ученика IV разреда средње мизичке школе „Јосиф Маринковић“

Мали кустоси - велике приче Making of

„У атељеу Мирјане Николић Пећинар“

Галерија слика