Mills of Central Banat AR

У публикацији „Млинови на подручју Средњег Баната од праисторије до 1941. године“ имплементирани су QR кодови чиме је зрењанински музеј међу првима који је почело да користи нове технологије на овај начин: да би се у потпуности сагледала изложба и књига, неопходно је преузети бесплатну апликацију Mills of Central Banat AR како би се покренуо садржај кôда. Сваки QR кориснику пружа аудио-визуелну информацију која је директно повезана са конкретним садржајем поглавља изложбе.

Визије музеја

Посетиоци Народног музеја Зрењанин од 2019. године током обиласка сталне поставке могу да користе апликацију проширене стварности под називом „Визије музеја”.

Употребом ове апликације посетиоцима је омогућено да „оживе” сталну поставку музеја и да на српском или енглеском језику сазнају нешто више о уметничким делима и музејским екпонатима.  Апликација je доступна на Гугл плеју (Google Play) и Ап стору (App Store) и може се бесплатно преузети. У оквиру сталне поставке постоје обележени пунктови одакле посетилац када усмери свој телефон или таблет уређај према експонату може да активира садржај апликације.

Апликација „Визије музеја” обухвата представљање неколико предмета из збирке зрењанинског музеја: слике „Дефиле банатских спахија пред царем Фрањом Јосифом I” Ваго Пала, слике „Визија у облацима” Уроша Предића, „Пенџера пријатељства” Тивадара Вањека, капа златара и бронзане главе краља Петра Карађорђевића.

Апликација је реализована у сарадњи између Народног музеја Зрењанин и фирме Зумоко AR/VR уз финансијску подршку Министарства културе Републике Србије. Аутор пројекта је Јелена Гвозденац Мартинов, виши рестауратор, шеф конзерваторско-рестаураторске службе зрењанинског музеја.