ИЗЛОЖБА “СМРТ ФАШИЗМУ!”

петак, 2. октобар 2020. године, Салон НМЗ

Изложба “СМРТ ФАШИЗМУ!” биће постављена у Салону Народног музеја Зрењанин 2. октобра 2020. године, на дан ослобођења нашег града у Другом светском рату. Реализована је захваљујући средствима Министарства културе и информисања Републике Србије, поводом 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату. Петровград је ослобођен 2. октобра 1944. године, тако да се ове године навршава и 76 година од ослобођења града. Аутор је Владислава Игњатов, кустос – историчар.

Изложба “СМРТ ФАШИЗМУ!” се састоји из 2 сегмента. Први обухвата историјат ослободилачке борбе у Петровграду од 1941. до 1944. године (Мартовске демонстрације, улазак Немаца у град и њихов терор, устанак и Народноослободилачка борба) с акцентом на ослобођењу града – 2.октобар 1944. представљен кроз кратак текст и фотографије, као и разне предмете и документа – који се чувају у Народном музеју Зрењанин. Други сегмент изложбе чине фотографије споменика широм средњег Баната, као и у самом граду, који као неми сведоци представљају допринос култури сећања на још један трагичан период југословенске и српске историје – период борбе против фашизма.

ДЕО ТЕКСТА ИЗЛОЖБЕ 

           „Након априлског рата, Војводина је била подељена. Бачка и Барања су припале Хортијевој Мађарској, Срем – Независној држави Хрватској (НДХ), а Банат је као засебна област ушао у састав Недићеве Србије, али је власт заправо била у рукама локалне немачке мањине – фолксдојчера.  

*

          Борба Срба, као и припадника других националности, у тада северном Банату била је саставни део свеукупне ослободилачке борбе против нацистичког режима у окупираној Југославији и великом делу Европе. Банат, као и цела Војводина с изузетком Фрушке горе, због свог географског положаја био је непогодан за партизански начин ратовања, тако да је акценат ослободилачке борбе на овом простору био на саботажама и брзим акцијма и избегавању фронталних сукоба с далеко надмоћнијим непријатељем. У Банату није било братоубилачке борбе односно грађанског рата, што је изузетна особеност ослободилачке антинацистичке борбе у овом делу Војводине и Србије. 

         Данашњи Средњобанатски округ, који је географски припадао северном Банату, односно његово административно седиште град Зрењанин ‒ некада Велики Бечкерек и Петровград ‒ имао је значајну улогу у ослободилачкој борби у периоду од устанка – јула 1941. па до ослобођења 2. октобра 1944. године. 

          Рат је однео бројне жртве из редова српске и других националности. Велики број становника овог простора је преживео тежак живот у логору, који се налазио у самом граду, а неки и у немачким логорима, оформљеним у окупираним европским земљама, широм Трећег Рајха. 

*

          Јединице Народноослободилачке војске Југославије (НОВЈ) и Црвене армије ушле су 2. октобра 1944. године у Петровград. У завршним операцијама ослобођења града учествовали су и дотадашњи илегалци, који су се у окупираном граду четири године борили на све могуће начине. Град је остао поштеђен тешких разарања. Након ослобођења Баната, многи Банаћани су наставили борбу у војвођанским и другим јединицама НОВЈ, до коначне победе 1945.“

Владислава Игњатов, кустос – историчар

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности