Рат и хумор 1914 – 1918.

Изложба “Рат и хумор 1914 – 1918.” биће постављена за публику у Салону Народног музеја Зрењанин 26. августа 2020. године. Изложба се реализује у сарадњи Института за историју оглашавања и зрењанинског музеја. Ауторски тим чине Владимир Чех, проф. др Милан Ристовић и др Наташа Јовановић, у сарадњи са Првославом Плавшићем, уз свесрдну помоћ Милоша Ристовића и тимова Алма Qуатро, Беоеxпо и Дигитал Минд. Надлежни кустос је Дејан Воргић, историчар уметности.

Подршку реализацији изложбе пружила је амбасада САД.

Изложба ће бити отворена до 24. септембра 2020. године.

Улаз је слободан.

 

О ИЗЛОЖБИ

Поставка приказује како је у штампаним медијима у Првом светском рату коришћен хумор као делотворно пропагандно средство намењено мобилисању јавности. Веома ефикасно средство које лако и брзо изазива емоције, хумор је битан елемент у комуникацији са популацијом. Намењен је скретању пажње (информација) или њеном преусмеравању (манипулација). У Великом рату коришћен је у свим вербалним (иронија, сарказам, сатира, пародија) и визуелним формама (карикатура, стрип), у свим расположивим медијима тог доба: летак, плакат, разгледница, часописи, новине и друго, у штампаном и рукописном издању.

Приказани артефакти на изложби су посматрани као историјски документи, без вредновања идеја које преносе, из политичког, војног, друштвеног или националног аспекта. Посматрани су као комуникационе алатке, као примери на које су начине исте теме саопштаване у различитим културама због остварења истих циљева.

Изложбу чини ретко виђена оригинална грађа Народне библиотеке Србије, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” и Института за историју оглашавања:

луксузно издање две књиге са илустрацијама Лујса Ремеркерса штампане 1917. године под бројем 200 за Михајла Идворског Пупина, који својим потписом потврђује да их 1932. поклања Београдском универзитету. Предговор је написао Теодор Рузвелт.
рукописне „рововске новине” које су српски војници писали на Солунском фронту као и низ сачуваних примерака сатиричних српских часописа. Ову грађу је за изложбу припремила др. Наташа Јовановић.
примерци америчких, британских и француских сатиричних часописа из периода Великог рата из архива Института за историју оглашавања.

На изложби је дат преглед како су рат видели сатирични часописи у Аустрији, Великој Британији, Хрватској, Италији, Канади, Русији, Сједињеним америчким државама, Француској и, наравно, у Србији.

Посетиоци ће моћи да се упишу у „Књигу утисака” руком, тастатуром или „селфи снимком” на изабрану антиратну разгледницу. Једним „кликом” ће моћи да је пошаљу директно са компјутера у жељено поштанске сандуче, одштампану на картону са налепљеном пригодном („приватном“) марком коју је поводом изложбе издала Пошта Србије.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности