„Слике светлости и сене – дела српског и југословенског сликарства 20. века у власништву породице Јанићевић“

Изложба под називом „Слике светлости и сене – дела српског и југословенског сликарства 20. века у власништву породице Јанићевић“ биће свечано отворена у петак, 17. маја у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин.

На изложби ће бити представљено 50 дела значајних српских и југословенских сликара попут Паје Јовановића, Уроша Предића, Стевана Алексића, Надежде Петровић, Васе Поморишца, Игњата Јоба, Петра Добровића, Ивана Радовића, Марка Ступара и многих других, у техникама уља на платну, уља на картону, цртежа оловком, линореза и др. Кроз неколико тематских целина, публика ће моћи да види портрете, актове, ведуте и кадрове градова, приморске мотиве, мртву природу и теме из соцреализма. Сва дела које ће бити представљена део су заоставштине породице Јанићевић из Београда и често су излагана у оквиру значајнијих монографских и тематских изложби у земљи. Дела појединих аутора тематски кореспондирају са делима истих које Народни музеј Зрењанин чува и презентује у оквиру сталне поставке Ликовне збирке, а публика ће имати прилику да види и изузетна сликарска дела српских и југословенских аутора који су знатно ређе били представљани.

Ауторка поставке је Ивана Арађан, виши кустос – историчар уметности, а сарадници на изложби су историчари уметности Владимир Јанићевић и Милан Јанићевић. Изложба ће бити доступна публици до 1. јула 2024. године.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности