Noć muzeja – 18. maj 2024.

Izložbe:


17–24č – Salon – Izložba „Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević”

Na izložbi će biti predstavljena dela značajnih srpskih i jugoslovenskih slikara poput Paje Jovanovića, Uroša Predića, Nadežde Petrović, Vase Pomorišca, Ignjata Joba, Ivana Radovića, Marka Stupara, i drugih. Izložba će biti predstavljena kroz nekoliko tematskih segmenata: portreti, aktovi, vedute i kadrovi gradova, primorski motivi, mrtva priroda i teme socrealizma.
Autorka postavke: Ivana Arađan, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti.

17–24č – Mali salon – Izložba „Nasleđe: kolekcija predmeta Nadežde Petrović”

Na izložbi je predstavljena kolekcija etnografskih predmeta koje je Nadežda Petrović prikupljala tokom svojih putovanja i predstavlja snažan izraz njenih nacionalnih osećanja, umetničkog senzibiliteta i romantičarskog duha s početka 20. veka. Ova postavka rasvetljava jedan gotovo nepoznat aspekt njenog angažovanja na očuvanju i razumevanju kulturnog nasleđa.
Autorka izložbe je Jelena Sekulović, viša kustoskinja Etnografskog muzeja u Beogradu.
Nadležna kustoskinja u Narodnom muzeju Zrenjanin je Branka Sikimić, viša kustoskinja-etnološkinja.

17–24č – Kutak za decu i mlade (deo Salona) – Izložba „Odjeci 2021–2024.

Izbor radova učenika iz kreativnih i likovnih radionica – Na izložbi se nalazi odabir radova nastalih u okviru kreativnih i likovnih radionica u periodu od 2021. do 2024. godine učenika uzrasta od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Autorke i voditeljke radionica bile su Aleksandra Kurjak, muzejska edukatorka, Ivana Arađan, viša muzejska pedagoškinja, i Isidora Karlečik, pripravnica, zaposlene u Odeljenju za pedagoški rad i odnose s javnošću.

Stalna postavka:

I sprat – Stalna postavka posvećena fotografiji

Stalna postavka posvećena fotografiji, zasnovana je na fotografskoj zbirci i fototeci, ali takođe i na fotografijama iz ostalih fondova Narodnog muzeja Zrenjanin. Okosnicu nove stalne postavke čini otkup fotografskog aparata Ištvana Oldala, kao i pratećeg mobilijara iz njegovog ateljea. Priča o prvom fotografskom studiju na ovim prostorima, fotografi Ištvan Oldal Stariji, Ištvan Oldal Mlađi i Đura Roknić su deo nove stalne postavke.
Autor postavke: Dušan Marinković, muzejski savetnik, akademski fotograf, grafički dizajner.

I sprat – hodnički deo – Poklon kolekcija dr Berenji Janoša iz Torde

Dr Berenji Janoš (1954–2015) bio je poznati naučni radnik iz oblasti genetike i oplemenjivanja bilja. Muzej je 2023. godine u okviru poklon kolekcije dobio preko 300 predmeta koji su uvršteni u zbirke Etnološkog, Prirodnjačkog i Umetničkog odeljenja. Ti predmeti nalazili su se u spomen-kući dr Berenji Janoša u Tordi (njegovoj rodnoj kući). U okviru kamerne postavke biće izložen deo dobijenog materijala koji je uvećao fond Prirodnjačkog odeljenja, poput semena, plodova tikve i predmeta od kudelje. Pored toga, biće izloženi delovi tekstilnog pokućstva (jastučnice, dozidnice, štraftice, stolnjaci i miljei), kao i deo pokućstva koji je ukrašavao enterijer seoske mađarske sobe. Ovi predmeti ušli su u zbirke Etnološkog odeljenja.
Autorke postavke: Nataša Knežević, viša kustoskinja-biološkinja, i Branka Sikimić, viša kustoskinja-etnološkinja.

I sprat – Popularizacija interaktivnih sadržaja u Legatu Uroša Predića

Ove godine se navršava 70 godina od postojanja Legata Uroša Predića, odnosno od kada je beogradski atelje ovog slikara dospeo u Narodni muzej Zrenjanin. Tim povodom akcentujemo interaktivne sadržaje koji ovaj važan deo muzejskog fonda dodatno približavaju posetiocima. U pitanju su taktilni model „Autoportreta” Uroša Predića, koji dopunjuju audio-zapis i katalog na Brajevom pismu, za slepe i slabovide osobe. Posetioci će ubuduće moći u ovoj prostoriji da pogledaju reprodukciju sa ucrtanim motivima slike „Vizija u oblacima”, uz detaljan opis Uroša Predića i mogućnost „isčitavanja” slike uz pomoć lupe, a tu je i aplikacija „Vizije muzeja” (na srpskom i engleskom jeziku), koja između ostalog predstavlja i sliku „Vizija u oblacima”, uz pomoć proširene stvarnosti.
Nadležni kustos: Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti.

I sprat – Legat Zlate Markov Baranji – Predstavljanje pobedničkih radova polaznika umetničke sekcije Doma učenika „Angelina Kojić Gina”

U Domu učenika „Angelina Kojić Gina”, vaspitačica Jovana Solomun dugi niz godina uspešno vodi Sekciju keramike. Predstavljeni radovi su nastali na Sekciji keramike i proizvod su kreativnosti učenika i učenica, stanovnika Doma, od ideje do realizacije. Satisfakciju za ideje i nastala dela učenici dobijaju na takmičenjima domova učenika, popularnim Domijadama. Ove godine na pomenutoj domijadi, učenici su, zajedno sa svojom vaspitačicom, osvojili prvo mesto iz oblasti primenjene umetnosti. Maestralne ruke i dela imaju: Jovana Sremački, Milica Komnenović, Kira Telđeši, Anđela Tomić, Mihajlo Čonkić, Dragan Plemić, Gordana Radin, Aleksandar Popović i Isidora Sekulić.

I sprat – Nove akvizicije u legatu porodice Varadi

Zaostavština porodice Varadi, koju baštini Narodni muzej Zrenjanin, oplemenjena je novim predmetima. Prof. dr Tibor Varadi je poklonio dva izuzetno vredna predmeta koja će publika u Noći muzeja moći da vidi. Prvi je fotografija iz 1909. godine na kojoj su članovi prvog odbora Zanatlijskog udruženja u Velikom Bečkereku, među kojima je i dr Imre Varadi. Druga akvizicija je srebrni set iz 1939. godine, rad mađarskih zlatara, koji je dr Varadi dobio prilikom rođenja. Set čini pet predmeta u drvenoj kutiji presvučenoj kožom.
Autorka postavke: Vladislava Ignjatov, viša kustoskinja-istoričarka, i Dejan Vorgić, kustos-istoričar umetnosti.

II sprat – Stalna postavka Zbirke stare i retke knjige

Zbirka stare i retke knjige deo je posebnih zbirki koje se čuvaju u Specijalnoj biblioteci Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Knjige koje se u njoj nalaze su šarolike i obuhvataju period od skoro pet vekova (od 16. do 20. veka). Na stalnoj postavci publika će imati priliku da prvi put vidi neke od publikacija koje već decenijama čuvamo, a biće predstavljena najluksuznija izdanja religijskih knjiga, rukopisne knjige, kao i najstarije izdanje koje čuvamo, a potiče čak iz 16. veka.
Autorka postavke: Bojana Petraš, viša diplomirana bibliotekarka.

Radionice:

17–20č – stalna postavka Muzeja (II sprat) – „Muzejska potraga” – Potraga je namenjena deci uzrasta od 7 do 13 godina. Potraga vodi kroz postavku na drugom spratu, postavljanjem različitih zadataka čija rešenja vode do zagonetnog predmeta.
Autorka: Aleksandra Kurjak, muzejska edukatorka.

17–19č – Mali salon – Radionica „Vuneni svet u bojama: radionica izrade pregača i tozluka” odvijala bi se u okviru izložbe „Nasleđe : kolekcija predmeta Nadežde Petrović”. Predviđena je za decu uzrasta od 6 do 10 godina. Deca bi na imitaciji platna lepljenjem raznobojne vunice u raznolike šare pravila tradicionalne pregače ili grejače za noge – tozluke.
Autorka i voditeljka: Aleksandra Kurjak, muzejska edukatorka.

17–19č – Radionica „Moja igračka od gline” – Atrijum
Posetioci radionice imaće priliku da na jedan zabavan način učestvuju u pravljenju igračaka od gline, koje mogu biti nalik igračkama iz davnina ili igračkama sa kojima se igramo u sadašnjosti. Takođe će imati priliku i da crtaju, boje i ukrašavaju igračke na papiru. Pored edukativnog karaktera radionice, u kojoj će učesnici imati prilike da saznaju kako su izgledale dečje igračke u dalekoj prošlosti, ona podstiče maštu, individualnost i kreativno izražavanje dece. Preporučeni uzrast je od 4 do 10 godina.
Autori: Tatjana Petrović, konzervatorka metala, Dijana Boroš, konzervatorka keramike i Aleksandar Šalamon, kustos-arheolog.

Koncerti:

17-17.30č – Atrijum – Koncert Duvačkog orkestra Muzičke škole „Josif Marinković”

Program: Maturska svita, prigodni marševi (standardni i moderni), La kukarača, La Bamba

1818.20č – Atrijum – Hor učenika pripremnog, prvog i drugog razreda osnovne Muzičke škole „Josif Marinković (hor vodi: Andrea Poša)

Program: Proleće u šumi, narodna iz Finske, Šaputanje, Nikola Hercigonja, Do-re-mi, iz filma Moje pesme, moji snovi, Ričard Rodžers.

18.3020.30č – Salon – Nastup učenika Muzičke škole „Josif Marinković”

Ansambl „Spirit (Ema Šiveg, violina, Sofija Hinda, flauta, Filip Crnovršanin, klavir)

Nino Rota: Muzika iz filma Kum

GaetanoBraga: Anđeoska sonata

Trio„Skaj (Ema Šiveg, violina, Majda Mandić, violončelo, Filip Crnovršanin, klavir)

Sezar Kjui: Badinaž

Edvard Grig: Ave Maria stela

Kvartet (Ema Šiveg, violina, Majda Mandić, violončelo, Dario Mihaljević, harmonika, Danica Momirov, klavir)

Antonio Vivaldi: Varijacije

Trio (Ksenija Vereš, violina, Kata Ronto, violina, Milica Stanisavljev, klavir)

Herman Bifting: Sumrak

DžonVilijams: Šindlerova lista

Sekstet (Ksenija Vereš, violina, Kata Ronto, violina, Milica Stanisavljev, klavir, Ilija Jerkov, klarinet, Aleksa Torbica, kontrabas, Dario Mihaljević, harmonika)

Šarl Guno: Ave Maria

Mešenkov: Tango Železnička stanica

18.45-20.30č – Prvi sprat – stalna postavka – Dvorana klasične umetnosti Nastup učenika Muzičke škole „Josif Marinković”:

Trio (Ilija Jerkov, klarinet, Aleksa Torbica, kontrabas, Dario Mihaljević, harmonika)

Enio Morikone: Gabrielova oboa

Bugarin iz Odese, jevr. trad.

Duo gitara (Jovan Srdić, Darko Spalević)

Domeniko Skarlati: Sonata

18.3019č – Drugi sprat – stalna postavka – Nastup učenika Muzičke škole „Josif Marinković”:

Duo E&D (Ema Šiveg, violina, Dario Mihaljević, harmonika)

MuzikaizfilmaAmelijaPulen

DmitriŠostakovič: Svita

Duo gitara (Jovan Srdić, Darko Spalević)

Domeniko Skarlati: Sonata

21.4522.30č – Atrijum – Koncert školskog benda „Pepsi Muzičke škole „Josif Marinković”

Program: Oktobar (Crni ples), Poslednja igra leptira (Gde je Nataša?), Negativ (Ti me ne voliš), Jadranka Stojaković (Čekala sam), Babe (Ko me ter’o), Bijelo dugme (Bitanga i princeza)

22.3023.30č Atrijum – Di-džej Mario (hitovi pop-muzike)

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti