Ноћ музеја – 18. мај 2024.

Изложбе:


17–24ч – Салон – Изложба „Слике светлости и сене – дела српског и југословенског сликарства 20. века у власништву породице Јанићевић”

На изложби ће бити представљена дела значајних српских и југословенских сликара попут Паје Јовановића, Уроша Предића, Надежде Петровић, Васе Поморишца, Игњата Јоба, Ивана Радовића, Марка Ступара, и других. Изложба ће бити представљена кроз неколико тематских сегмената: портрети, актови, ведуте и кадрови градова, приморски мотиви, мртва природа и теме соцреализма.
Ауторка поставке: Ивана Арађан, виша кустоскиња-историчарка уметности.

17–24ч – Мали салон – Изложба „Наслеђе: колекција предмета Надежде Петровић”

На изложби је представљена колекција етнографских предмета које је Надежда Петровић прикупљала током својих путовања и представља снажан израз њених националних осећања, уметничког сензибилитета и романтичарског духа с почетка 20. века. Ова поставка расветљава један готово непознат аспект њеног ангажовања на очувању и разумевању културног наслеђа.
Ауторка изложбе је Јелена Секуловић, виша кустоскиња Етнографског музеја у Београду.
Надлежна кустоскиња у Народном музеју Зрењанин је Бранка Сикимић, виша кустоскиња-етнолошкиња.

17–24ч – Кутак за децу и младе (део Салона) – Изложба „Одјеци 2021–2024.

Избор радова ученика из креативних и ликовних радионица – На изложби се налази одабир радова насталих у оквиру креативних и ликовних радионица у периоду од 2021. до 2024. године ученика узраста од првог разреда основне до четвртог разреда средње школе. Ауторке и водитељке радионица биле су Александра Курјак, музејска едукаторка, Ивана Арађан, виша музејска педагошкиња, и Исидора Карлечик, приправница, запослене у Одељењу за педагошки рад и односе с јавношћу.

Стална поставка:

I спрат – Стална поставка посвећена фотографији

Стална поставка посвећена фотографији, заснована је на фотографској збирци и фототеци, али такође и на фотографијама из осталих фондова Народног музеја Зрењанин. Окосницу нове сталне поставке чини откуп фотографског апарата Иштвана Олдала, као и пратећег мобилијара из његовог атељеа. Прича о првом фотографском студију на овим просторима, фотографи Иштван Олдал Старији, Иштван Олдал Млађи и Ђура Рокнић су део нове сталне поставке.
Аутор поставке: Душан Маринковић, музејски саветник, академски фотограф, графички дизајнер.

I спрат – ходнички део – Поклон колекција др Берењи Јаноша из Торде

Др Берењи Јанош (1954–2015) био је познати научни радник из области генетике и оплемењивања биља. Музеј је 2023. године у оквиру поклон колекције добио преко 300 предмета који су уврштени у збирке Етнолошког, Природњачког и Уметничког одељења. Ти предмети налазили су се у спомен-кући др Берењи Јаноша у Торди (његовој родној кући). У оквиру камерне поставке биће изложен део добијеног материјала који је увећао фонд Природњачког одељења, попут семена, плодова тикве и предмета од кудеље. Поред тога, биће изложени делови текстилног покућства (јастучнице, дозиднице, штрафтице, столњаци и миљеи), као и део покућства који је украшавао ентеријер сеоске мађарске собе. Ови предмети ушли су у збирке Етнолошког одељења.
Ауторке поставке: Наташа Кнежевић, виша кустоскиња-биолошкиња, и Бранка Сикимић, виша кустоскиња-етнолошкиња.

I спрат – Популаризација интерактивних садржаја у Легату Уроша Предића

Ове године се навршава 70 година од постојања Легата Уроша Предића, односно од када је београдски атеље овог сликара доспео у Народни музеј Зрењанин. Тим поводом акцентујемо интерактивне садржаје који овај важан део музејског фонда додатно приближавају посетиоцима. У питању су тактилни модел „Аутопортрета” Уроша Предића, који допуњују аудио-запис и каталог на Брајевом писму, за слепе и слабовиде особе. Посетиоци ће убудуће моћи у овој просторији да погледају репродукцију са уцртаним мотивима слике „Визија у облацима”, уз детаљан опис Уроша Предића и могућност „исчитавања” слике уз помоћ лупе, а ту је и апликација „Визије музеја” (на српском и енглеском језику), која између осталог представља и слику „Визија у облацима”, уз помоћ проширене стварности.
Надлежни кустос: Оливера Скоко, виша кустоскиња-историчарка уметности.

I спрат – Легат Злате Марков Барањи – Представљање победничких радова полазника уметничке секције Дома ученика „Ангелина Којић Гина”

У Дому ученика „Ангелина Којић Гина”, васпитачица Јована Соломун дуги низ година успешно води Секцију керамике. Представљени радови су настали на Секцији керамике и производ су креативности ученика и ученица, становника Дома, од идеје до реализације. Сатисфакцију за идеје и настала дела ученици добијају на такмичењима домова ученика, популарним Домијадама. Ове године на поменутој домијади, ученици су, заједно са својом васпитачицом, освојили прво место из области примењене уметности. Маестралне руке и дела имају: Јована Сремачки, Милица Комненовић, Кира Телђеши, Анђела Томић, Михајло Чонкић, Драган Племић, Гордана Радин, Александар Поповић и Исидора Секулић.

I спрат – Нове аквизиције у легату породице Варади

Заоставштина породице Варади, коју баштини Народни музеј Зрењанин, оплемењена је новим предметима. Проф. др Тибор Варади је поклонио два изузетно вредна предмета која ће публика у Ноћи музеја моћи да види. Први је фотографија из 1909. године на којој су чланови првог одбора Занатлијског удружења у Великом Бечкереку, међу којима је и др Имре Варади. Друга аквизиција је сребрни сет из 1939. године, рад мађарских златара, који је др Варади добио приликом рођења. Сет чини пет предмета у дрвеној кутији пресвученој кожом.
Ауторка поставке: Владислава Игњатов, виша кустоскиња-историчарка, и Дејан Воргић, кустос-историчар уметности.

II спрат – Стална поставка Збирке старе и ретке књиге

Збирка старе и ретке књиге део је посебних збирки које се чувају у Специјалној библиотеци Народног музеја у Зрењанину. Књиге које се у њој налазе су шаролике и обухватају период од скоро пет векова (од 16. до 20. века). На сталној поставци публика ће имати прилику да први пут види неке од публикација које већ деценијама чувамо, а биће представљена најлуксузнија издања религијских књига, рукописне књиге, као и најстарије издање које чувамо, а потиче чак из 16. века.
Ауторка поставке: Бојана Петраш, виша дипломирана библиотекарка.

Радионице:

17–20ч – стална поставка Музеја (II спрат) – „Музејска потрага” – Потрага је намењена деци узраста од 7 до 13 година. Потрага води кроз поставку на другом спрату, постављањем различитих задатака чија решења воде до загонетног предмета.
Ауторка: Александра Курјак, музејска едукаторка.

17–19ч – Мали салон – Радионица „Вунени свет у бојама: радионица израде прегача и тозлука” одвијала би се у оквиру изложбе „Наслеђе : колекција предмета Надежде Петровић”. Предвиђена је за децу узраста од 6 до 10 година. Деца би на имитацији платна лепљењем разнобојне вунице у разнолике шаре правила традиционалне прегаче или грејаче за ноге – тозлуке.
Ауторка и водитељка: Александра Курјак, музејска едукаторка.

17–19ч – Радионица „Моја играчка од глине” – Атријум
Посетиоци радионице имаће прилику да на један забаван начин учествују у прављењу играчака од глине, које могу бити налик играчкама из давнина или играчкама са којима се играмо у садашњости. Такође ће имати прилику и да цртају, боје и украшавају играчке на папиру. Поред едукативног карактера радионице, у којој ће учесници имати прилике да сазнају како су изгледале дечје играчке у далекој прошлости, она подстиче машту, индивидуалност и креативно изражавање деце. Препоручени узраст је од 4 до 10 година.
Аутори: Татјана Петровић, конзерваторка метала, Дијана Борош, конзерваторка керамике и Александар Шаламон, кустос-археолог.

Концерти:

17-17.30ч – Атријум – Концерт Дувачког оркестра Музичке школе „Јосиф Маринковић”

Програм: Матурска свита, пригодни маршеви (стандардни и модерни), Ла кукарача, Ла Бамба

1818.20ч – Атријум – Хор ученика припремног, првог и другог разреда основне Музичке школе „Јосиф Маринковић (хор води: Андреа Поша)

Програм: Пролеће у шуми, народна из Финске, Шапутање, Никола Херцигоња, До-ре-ми, из филма Моје песме, моји снови, Ричард Роџерс.

18.3020.30ч – Салон – Наступ ученика Музичке школе „Јосиф Маринковић”

Ансамбл „Спирит (Ема Шивег, виолина, Софија Хинда, флаута, Филип Црновршанин, клавир)

Нино Рота: Музика из филма Кум

ГаетаноБрага: Анђеоска соната

Трио„Скај (Ема Шивег, виолина, Мајда Мандић, виолончело, Филип Црновршанин, клавир)

Сезар Кјуи: Бадинаж

Едвард Григ: Аве Мариа стела

Квартет (Ема Шивег, виолина, Мајда Мандић, виолончело, Дарио Михаљевић, хармоника, Даница Момиров, клавир)

Антонио Вивалди: Варијације

Трио (Ксенија Вереш, виолина, Ката Ронто, виолина, Милица Станисављев, клавир)

Херман Бифтинг: Сумрак

ЏонВилијамс: Шиндлерова листа

Секстет (Ксенија Вереш, виолина, Ката Ронто, виолина, Милица Станисављев, клавир, Илија Јерков, кларинет, Алекса Торбица, контрабас, Дарио Михаљевић, хармоника)

Шарл Гуно: Аве Мариа

Мешенков: Танго Железничка станица

18.45-20.30ч – Први спрат – стална поставка – Дворана класичне уметности Наступ ученика Музичке школе „Јосиф Маринковић”:

Трио (Илија Јерков, кларинет, Алекса Торбица, контрабас, Дарио Михаљевић, хармоника)

Енио Мориконе: Габриелова обоа

Бугарин из Одесе, јевр. трад.

Дуо гитара (Јован Срдић, Дарко Спалевић)

Доменико Скарлати: Соната

18.3019ч – Други спрат – стална поставка – Наступ ученика Музичке школе „Јосиф Маринковић”:

Дуо Е&Д (Ема Шивег, виолина, Дарио Михаљевић, хармоника)

МузикаизфилмаАмелијаПулен

ДмитриШостакович: Свита

Дуо гитара (Јован Срдић, Дарко Спалевић)

Доменико Скарлати: Соната

21.4522.30ч – Атријум – Концерт школског бенда „Пепси Музичке школе „Јосиф Маринковић”

Програм: Октобар (Црни плес), Последња игра лептира (Где је Наташа?), Негатив (Ти ме не волиш), Јадранка Стојаковић (Чекала сам), Бабе (Ко ме тер’о), Бијело дугме (Битанга и принцеза)

22.3023.30ч Атријум – Ди-џеј Марио (хитови поп-музике)

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности