“Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović”

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 16. maja, sa početkom u 19 časova svečano će biti otvorena jedinstvena izložba “Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović”. Autorka izložbe je Jelena Sekulović, viša kustoskinja Etnografskog muzeja u Beogradu.

Kolekcija etnografskih predmeta koje je Nadežda Petrović prikupljala tokom svojih putovanja predstavlja snažan izraz njenih nacionalnih osećanja, umetničkog senzibiliteta i romantičarskog duha s početka 20. veka. Nakon što je izložba priređena prošle godine, povodom 150 godina od rođenja jedne od najznačajnijih srpskih umetnica i nacionalne heroine Nadežde Petrović, ove godine publika ima priliku da je pogleda u Narodnom muzeju Zrenjaninu.

Izložba „Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović“ rasvetljava jedan gotovo nepoznat aspekt njenog angažovanja na očuvanju i razumevanju kulturnog nasleđa. Otkrivanje Nadežde kao kolekcionara – etnografa predstavlja novinu kako za stručnu, tako i za širu javnost.
Publika u Srbiji ima privilegiju da po prvi put posle više od jednog veka vidi kolekciju etnografskih predmeta Nadežde Petrović, nakon njenog premijernog predstavljanja u Lionu 1917. godine.

U okviru izložbe biće prikazani autentični predmeti među kojima se po zanatskom umeću posebno ističu prsten „stolovat“ i pafte sa predstavom obnaženog boga Bahusa, muška misiraba, muški jelek i ženske košulje sa teritorije Stare Srbije.Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Nadležna kustoskinja u Narodnom muzeju Zrenjanin je Branka Sikimić, etnološkinja, a izložbu će posetioci zrenjaninskog muzeja imate prilike da pogledaju do 29. juna 2024. godine.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti