“Наслеђе: Колекција предмета Надежде Петровић”

У Малом салону Народног музеја Зрењанин у четвртак, 16. маја, са почетком у 19 часова свечано ће бити отворена јединствена изложба “Наслеђе: Колекција предмета Надежде Петровић”. Ауторка изложбе је Јелена Секуловић, виша кустоскиња Етнографског музеја у Београду.

Колекција етнографских предмета које је Надежда Петровић прикуплјала током својих путовања представлја снажан израз њених националних осећања, уметничког сензибилитета и романтичарског духа с почетка 20. века. Након што је изложба приређена прошле године, поводом 150 година од рођења једне од најзначајнијих српских уметница и националне хероине Надежде Петровић, ове године публика има прилику да је погледа у Народном музеју Зрењанину.

Изложба „Наслеђе: Колекција предмета Надежде Петровић“ расветлјава један готово непознат аспект њеног ангажовања на очувању и разумевању културног наслеђа. Откривање Надежде као колекционара – етнографа представлја новину како за стручну, тако и за ширу јавност.
Публика у Србији има привилегију да по први пут после више од једног века види колекцију етнографских предмета Надежде Петровић, након њеног премијерног представлјања у Лиону 1917. године.

У оквиру изложбе биће приказани аутентични предмети међу којима се по занатском умећу посебно истичу прстен „столоват“ и пафте са представом обнаженог бога Бахуса, мушка мисираба, мушки јелек и женске кошулје са територије Старе Србије.Изложбу је подржало Министарство културе Републике Србије.

Надлежна кустоскиња у Народном музеју Зрењанин је Бранка Сикимић, етнолошкиња, а изложбу ће посетиоци зрењанинског музеја имате прилике да погледају до 29. јуна 2024. године.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности