Narodni muzej Zrenjanin u 2018. godini

Uz muzeološki rad i bogate izložbene, pedagoške i dodatne aktivnosti Narodni muzej Zrenjanin je tokom 2018. godine nastavio međunarodnu saradnju sa institucijama u Mađarskoj. Završena je rekonstrukcija atrijuma Muzeja u okviru projekta Gradovi u fokusu Ministarstva kulture Republike Srbije i ovaj prostor svečano je otvoren za Evropsku noć muzeja. Obeleženo je 160 godina od rođenja Uroša Predića izložbom “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ i pratećim sadržajima, a izložba je potom gostovala u Galeriji SANU u Beogradu i imala rekordnu posećenost od preko 46.500 posetilaca za mesec dana.

Rađeno je na digitalizaciji bogatih zbirki muzeja, a iz iste oblasti realizovan je i projekat u saradnji sa Vikimedijom Srbije.

U 2018. godini u zrenjaninskom Muzeju realizovano je 28 izložbi koje je, uz stalnu postavku, videlo 33.879 posetilaca. Izložbe Muzeja koje su gostovale u drugim gradovima pogledalo je 46.576 posetilaca (gostovanje izložbe o Todoru Manojloviću u Mađarskoj – broj posetilaca nepoznat). Ukupan broj posetilaca programa Narodnog muzeja Zrenjanin u 2018. godini iznosi 80.701.

IZLOŽBE

Narodni muzej Zrenjanin je u 2018. realizovao 28 izložbi. U Salonu su bile izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“, „Mlinovi na području srednjeg Banataod praistorije do 1941.“, „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova“, Izložba radova Aleksandra Đonovića iz kolekcije Kerčov, „Retrospektiva – Duško Kirćanski“, „Slovačka lepota“, „Žensko lice sporta u Zrenjaninu“, „100 godina slobode“ i  „Vasa Pomorišac- od tradicije do moderne“. U Malom salonu publika je mogla da pogleda izložbe „Umetnošću protiv granica“ – Participacija korisnika Gerontološkog centra kroz radionice i izložbu, „Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785−2018“, „Salaši – između idealizovanog i stvarnog“, Izložba radova Tijane Stašević, „Učešće Jevreja u razvoju dobrovoljnog vatrogastva u Zemunu“, XXX salon ULAZ-a, „Japanizam u Banatu“, „Zagor iz našeg sokaka“, Izložba crteža i skulptura Vukašina Milovića, „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“, „Između kostima i ornamentike“, XVIII Susret slikara amatera Srbije.

U Holu su realizovane izložbe „Radovi sa likovnog konkursa povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića“, „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu“, „Radovi Škole slikanja i crtanja za decu i odrasle“ i Predstavljanje rezultata 14. likovnog i literarnog konkursa HPTŠ „Uroš Predić“. U delu izložbenog salona bila je postavljena izložba “Mala škola prirode“, dok su u stalnoj postavci tokom Evropske noći muzeja bile oološka kamerna postavka „Ugnezdi se“ i kamerna postavka kuvarica „Deco, biće mesa, ode po penziju baba Desa“.

NAJPOSEĆENIJE IZLOŽBE

Tokom 2018. godine najposećenija bila je izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić? (4.984 u 2018, 3.102 u 2017, ukupno 8.086) a slede „Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941.“ sa 2.667 i „Žensko lice sporta u Zrenjaninu“ sa 2.460 posetilaca. U Malom salonu najposećenije izložbe bile su „Između kostima i ornamentike“ (673 posetioca), „Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785-2018“ (601) i „Japanizam u Banatu“ (527).

GOSTOVANJA IZLOŽBI

Tokom 2018. godine izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ gostovala je u Galeriji SANU u Beogradu u periodu od 14. marta do 15. aprila, a broj posetilaca dostigao je 46.576. Koleginica Olivera Skoko, viši kustos u Narodnom muzeju Zrenjanini autorka ove izložbe jedna je od dobitnica priznanja „Kulturni obrazac“, koje dodeljuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije za 2018. godinu.

Takođe, izložba posvećena Todoru Manojloviću gostovala je u biblioteci „Laslo Nemet“ u Vašarhelju (Mađarska) u maju 2018. godine, i njom je simbolično obeleženo 50 godina od smrti ovog poznatog pesnika, likovnog kritičara i dramaturga.

OSTALE AKTIVNOSTI

Od dodatnih programa koji su pratili izložbe i manifestacije realizovani su sledeći sadržaji: predavanje Nebojše Novoselca o Slobodnom zidarstvu, predavanje Aleksandre Ninković Tašić “Nauka i umetnost ruku pod ruku – Mihajlo Pupin i Uroš Predić”, predavanje Olivere Skoko „Poslednji dani velikog slikara“, predavanje „Multikulturalnost u Bečkereku kroz vekove“, obeležavanje Svetskog dana turističkih vodiča – predavanje Marije Savin „Kultura Maja na tlu Meksika“, koncert „Saksofon i klavir“, predstava Zrenjaninske gimnazije povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta „Svi ljudski životi jednako vrede“, „Dakle Vi ste bili na izložbi o Urošu Prediću“ – prezentacija i svečano zatvaranje izložbe, Koncert violiniste Ljubomira Mihailovića u saradnji sa KCZR, projekcija filma „Leptirica“ i predavanje Đorđa Kadijevića, Koncert „A Weill Ago − elektroakustični kabare“ u saradnji sa KCZR, Svečano otvaranje Republičkog takmičenja HPTŠ „Uroš Predić“, koncert hora „Sveti Serafim Sarovski“, koncert Muzičke škole „Josif Marinković“, Koncert mešovitog hora Pevačkog društa „Prepodobni Rafailo Banatski“, Veče posvećeno Pehanu, promocija knjige „Amerikanci – srpski dobrovoljci iz SAD 1914−1918“, Mini-festival japanskih anime filmova, Sekcija simpozijuma „Banat – istorija i multikulturalnost“, promocija knjige „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje“, koncert gudačkog kvarteta „Vollmond“, Svečana akademija povodom obeležavanja 77 godina deportacije zrenjaninskih Jevreja, predstava „Inner Lights“ u okviru festivala Novi prostori, predavanje Ivane Arađan „Dr Dragan Hercog (1936−1968) – Od Banatskog Karađorđeva do Bijafre“u Crvenom krstu u Zrenjaninu, predavanje „O lekovitim i invazivnim biljnim vrstama“, svečano obeležavanje projekta „Inclusive Art“, projekcije filma “Osnivanje prvog Srpskog narodnog odbora u Vojvodini 1918” autora Dušana Juvanina, Obeležavanje dana škole HPTŠ „Uroš Predić“, predavanje Ivane Arađan „Dr Dragan Hercog (1936-1968) – Od Banatskog Karađorđeva do Bijafre“ u Srpskom lekarskom društvu u Beogradu, premijera filma „Žensko lice sporta u Zrenjaninu u Baroknoj sali Gradske kuće, Koncert Muzičke škole“Josif Marinković“ i Otvorena proba hora “Panonika”.

Narodni muzej Zrenjanin učestvovao je u manifestacijima „Muzeji za 10“, Evropskoj noći muzeja, Noći istraživača i Dečjoj nedelji.

Projekti

Realizacija projekta za Vikimediju „Digitalizacija predmeta iz kolekcija Narodnog muzeja Zrenjanin“

Viši kustos Sanja Vrzić napisala je projekat „Digitalizacija predmeta iz kolekcija Narodnog muzeja Zrenjanin“ kojim je aplicirano Vikimediji Srbije, i taj projekat je odobren i realizovan tokom 2018. godine.

Projekat pripada temi digitalizacije i oslobađanje sadržaja kulturnog i istorijskog nasleđa iz institucija kulture. Ovaj projekat je bio samo prvi deo planiranog višegodišnjeg projekta koji bi obuhvatao digitalizaciju i oslobađanje građe koju čuvamo. Aktivnosti koje su realizovane tokom 2018:

 • Potpisivanje ugovora između Vikimedije Srbije i Narodnog muzeja Zrenjanin
 • Nabavka skenera koji je kupljen i poslat Narodnom muzeju Zrenjanin od strane Vikimedije Srbija
 • Instaliranje i isprobavanje skenera i priprema prostora za rad članova tima
 • Obuka od strane Ivane Guslarević iz Vikimedije Srbija za članove projektnog tima radi dobijanja instrukcija za uređivanje
 • Vikimedijine ostave i postavljanje digitalizovanih materijala
 • Formirana je kategorija “Digitalizacija zbirki Narodnog muzeja Zrenjanin” u koju je do sada postavljeno i oslobođeno 43 skenirane
 • fotografije i razglednice
 • Četiri člana projektnog tima napravili su svoje naloge preko kojih ćemo objavljivati sadržaje planirane projektom
 • Potpisivanje ugovora kojima se rešavaju pitanja autorskih prava za kataloge koji su obuhvaćeni projektom
 • Oslobođen je i postavljen skeniran sadržaj iz Zbirke primenjene umetnosti za koji je bio odgovoran kustos Dejan Vorgić i koji je obuhvatio 40 razglednica i fotografija
 • Oslobođene su i postavljene skenirane 100 fotografija iz zbirke fotografija Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin
 • Skenirani su i postavljeni katalozi i katalozi koje smo već imali u digitalnoj formi

Rezultat projekta je dostupnost kulturno-istorijskog nasleđa muzejskim profesionalcima, istraživačima, kao i zainteresovanim pojedincima, preko sajta muzeja i preko Vikimedije.

Projekat je realizovan u toku 2018. godine i obezbedio je Muzeju u toku trajanja projekta profesionalni grafički skener A3 formata (ScanMaker 9800XL Plus) u vrednosti od preko 210.000 RSD.

Nastavak projekta za Vikimediju „Digitalizacija predmeta iz kolekcija Narodnog muzeja Zrenjanin“

Tokom 2018. godine viši organizator muzejskih aktivnosti napisao je i poslao Vikimediji Srbije projekat za 2019. godinu koji je nastavak projekta „Digitalizacija predmeta iz kolekcija Narodnog muzeja Zrenjanin“ i koji na još jednu godinu produžava mogućnost da Muzej koristi skener obezbeđen projektom iz 2018. godine. Projekat je prihvaćen i biće realizovan u 2019. godini.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti