Народни музеј Зрењанин у 2018. години

Уз музеолошки рад и богате изложбене, педагошке и додатне активности Народни музеј Зрењанин је током 2018. године наставио међународну сарадњу са институцијама у Мађарској. Завршена је реконструкција атријума Музеја у оквиру пројекта Градови у фокусу Министарства културе Републике Србије и овај простор свечано је отворен за Европску ноћ музеја. Обележено је 160 година од рођења Уроша Предића изложбом “Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“ и пратећим садржајима, а изложба је потом гостовала у Галерији САНУ у Београду и имала рекордну посећеност од преко 46.500 посетилаца за месец дана.

Рађено је на дигитализацији богатих збирки музеја, а из исте области реализован је и пројекат у сарадњи са Викимедијом Србије.

У 2018. години у зрењанинском Музеју реализовано је 28 изложби које је, уз сталну поставку, видело 33.879 посетилаца. Изложбе Музеја које су гостовале у другим градовима погледало је 46.576 посетилаца (гостовање изложбе о Тодору Манојловићу у Мађарској – број посетилаца непознат). Укупан број посетилаца програма Народног музеја Зрењанин у 2018. години износи 80.701.

ИЗЛОЖБЕ

Народни музеј Зрењанин је у 2018. реализовао 28 изложби. У Салону су биле изложбе „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“, „Млинови на подручју средњег Банатаод праисторије до 1941.“, „Јожеф Пехан – уметник на прекретници векова“, Изложба радова Александра Ђоновића из колекције Керчов, „Ретроспектива – Душко Кирћански“, „Словачка лепота“, „Женско лице спорта у Зрењанину“, „100 година слободе“ и  „Васа Поморишац- од традиције до модерне“. У Малом салону публика је могла да погледа изложбе „Уметношћу против граница“ – Партиципација корисника Геронтолошког центра кроз радионице и изложбу, „Слободно зидарство у Србији 1785−2018“, „Салаши – између идеализованог и стварног“, Изложба радова Тијане Сташевић, „Учешће Јевреја у развоју добровољног ватрогаства у Земуну“, XXX салон УЛАЗ-а, „Јапанизам у Банату“, „Загор из нашег сокака“, Изложба цртежа и скулптура Вукашина Миловића, „Јевреји Србије у Првом светском рату“, „Између костима и орнаментике“, XВИИИ Сусрет сликара аматера Србије.

У Холу су реализоване изложбе „Радови са ликовног конкурса поводом 160 година од рођења Уроша Предића“, „Страдање Рома у Првом светском рату“, „Радови Школе сликања и цртања за децу и одрасле“ и Представљање резултата 14. ликовног и литерарног конкурса ХПТШ „Урош Предић“. У делу изложбеног салона била је постављена изложба “Мала школа природе“, док су у сталној поставци током Европске ноћи музеја биле оолошка камерна поставка „Угнезди се“ и камерна поставка куварица „Децо, биће меса, оде по пензију баба Деса“.

НАЈПОСЕЋЕНИЈЕ ИЗЛОЖБЕ

Током 2018. године најпосећенија била је изложба „Дакле, Ви сте тај Урош Предић? (4.984 у 2018, 3.102 у 2017, укупно 8.086) а следе „Млинови на подручју средњег Баната од праисторије до 1941.“ са 2.667 и „Женско лице спорта у Зрењанину“ са 2.460 посетилаца. У Малом салону најпосећеније изложбе биле су „Између костима и орнаментике“ (673 посетиоца), „Слободно зидарство у Србији 1785-2018“ (601) и „Јапанизам у Банату“ (527).

ГОСТОВАЊА ИЗЛОЖБИ

Током 2018. године изложба „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“ гостовала је у Галерији САНУ у Београду у периоду од 14. марта до 15. априла, а број посетилаца достигао је 46.576. Колегиница Оливера Скоко, виши кустос у Народном музеју Зрењанини ауторка ове изложбе једна је од добитница признања „Културни образац“, које додељује Министарство културе и информисања Републике Србије за 2018. годину.

Такође, изложба посвећена Тодору Манојловићу гостовала је у библиотеци „Ласло Немет“ у Вашархељу (Мађарска) у мају 2018. године, и њом је симболично обележено 50 година од смрти овог познатог песника, ликовног критичара и драматурга.

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

Од додатних програма који су пратили изложбе и манифестације реализовани су следећи садржаји: предавање Небојше Новоселца о Слободном зидарству, предавање Александре Нинковић Ташић “Наука и уметност руку под руку – Михајло Пупин и Урош Предић”, предавање Оливере Скоко „Последњи дани великог сликара“, предавање „Мултикултуралност у Бечкереку кроз векове“, обележавање Светског дана туристичких водича – предавање Марије Савин „Култура Маја на тлу Мексика“, концерт „Саксофон и клавир“, представа Зрењанинске гимназије поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста „Сви људски животи једнако вреде“, „Дакле Ви сте били на изложби о Урошу Предићу“ – презентација и свечано затварање изложбе, Концерт виолинисте Лјубомира Михаиловића у сарадњи са КЦЗР, пројекција филма „Лептирица“ и предавање Ђорђа Кадијевића, Концерт „А Wеилл Аго − електроакустични кабаре“ у сарадњи са КЦЗР, Свечано отварање Републичког такмичења ХПТШ „Урош Предић“, концерт хора „Свети Серафим Саровски“, концерт Музичке школе „Јосиф Маринковић“, Концерт мешовитог хора Певачког друшта „Преподобни Рафаило Банатски“, Вече посвећено Пехану, промоција књиге „Американци – српски добровољци из САД 1914−1918“, Мини-фестивал јапанских аниме филмова, Секција симпозијума „Банат – историја и мултикултуралност“, промоција књиге „Традиционални рецепти домаће српске кухиње“, концерт гудачког квартета „Воллмонд“, Свечана академија поводом обележавања 77 година депортације зрењанинских Јевреја, представа „Иннер Лигхтс“ у оквиру фестивала Нови простори, предавање Иване Арађан „Др Драган Херцог (1936−1968) – Од Банатског Карађорђева до Бијафре“у Црвеном крсту у Зрењанину, предавање „О лековитим и инвазивним биљним врстама“, свечано обележавање пројекта „Инцлусиве Арт“, пројекције филма “Оснивање првог Српског народног одбора у Војводини 1918” аутора Душана Јуванина, Обележавање дана школе ХПТШ „Урош Предић“, предавање Иване Арађан „Др Драган Херцог (1936-1968) – Од Банатског Карађорђева до Бијафре“ у Српском лекарском друштву у Београду, премијера филма „Женско лице спорта у Зрењанину у Барокној сали Градске куће, Концерт Музичке школе“Јосиф Маринковић“ и Отворена проба хора “Паноника”.

Народни музеј Зрењанин учествовао је у манифестацијима „Музеји за 10“, Европској ноћи музеја, Ноћи истраживача и Дечјој недељи.

Пројекти

Реализација пројекта за Викимедију „Дигитализација предмета из колекција Народног музеја Зрењанин“

Виши кустос Сања Врзић написала је пројекат „Дигитализација предмета из колекција Народног музеја Зрењанин“ којим је аплицирано Викимедији Србије, и тај пројекат је одобрен и реализован током 2018. године.

Пројекат припада теми дигитализације и ослобађање садржаја културног и историјског наслеђа из институција културе. Овај пројекат је био само први део планираног вишегодишњег пројекта који би обухватао дигитализацију и ослобађање грађе коју чувамо. Активности које су реализоване током 2018:

 • Потписивање уговора између Викимедије Србије и Народног музеја Зрењанин
 • Набавка скенера који је купљен и послат Народном музеју Зрењанин од стране Викимедије Србија
 • Инсталирање и испробавање скенера и припрема простора за рад чланова тима
 • Обука од стране Иване Гусларевић из Викимедије Србија за чланове пројектног тима ради добијања инструкција за уређивање
 • Викимедијине оставе и постављање дигитализованих материјала
 • Формирана је категорија “Дигитализација збирки Народног музеја Зрењанин” у коју је до сада постављено и ослобођено 43 скениране
 • фотографије и разгледнице
 • Четири члана пројектног тима направили су своје налоге преко којих ћемо објављивати садржаје планиране пројектом
 • Потписивање уговора којима се решавају питања ауторских права за каталоге који су обухваћени пројектом
 • Ослобођен је и постављен скениран садржај из Збирке примењене уметности за који је био одговоран кустос Дејан Воргић и који је обухватио 40 разгледница и фотографија
 • Ослобођене су и постављене скениране 100 фотографија из збирке фотографија Етнолошког одељења Народног музеја Зрењанин
 • Скенирани су и постављени каталози и каталози које смо већ имали у дигиталној форми

Резултат пројекта је доступност културно-историјског наслеђа музејским професионалцима, истраживачима, као и заинтересованим појединцима, преко сајта музеја и преко Викимедије.

Пројекат је реализован у току 2018. године и обезбедио је Музеју у току трајања пројекта професионални графички скенер А3 формата (СцанМакер 9800XЛ Плус) у вредности од преко 210.000 РСД.

Наставак пројекта за Викимедију „Дигитализација предмета из колекција Народног музеја Зрењанин“

Током 2018. године виши организатор музејских активности написао је и послао Викимедији Србије пројекат за 2019. годину који је наставак пројекта „Дигитализација предмета из колекција Народног музеја Зрењанин“ и који на још једну годину продужава могућност да Музеј користи скенер обезбеђен пројектом из 2018. године. Пројекат је прихваћен и биће реализован у 2019. години.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности