Narodni muzej Zrenjanin u 2015. godini

Godina koja se nalazi za nama, kao i prethodne godine, bila je uspešna za naš Muzej. U Narodnom muzeju Zrenjanin tokom 2015. godine realizovane su 23 izložbe, a broj posetilaca Muzeja dosegao je preko 43.000, predstavili smo se u Glazgovu na Evropskom muzejskom forumu, priredili mnogobrojne radionice, predavanja, promocije knjiga i koncerte. Početkom godine renoviran je i otvoren Mali salon Muzeja, a godinu završavamo renoviranjem jednog dela postavke na prvom spratu gde se nalaze legati i dela postavke na drugom spratu gde je izložena zbirka ptica. Takođe u pripremi je i otvaranje potpuno novog legata porodice Varadi koji je našem Muzeju poklonjen tokom 2015. godine.

IZLOŽBE

Od izložbi, čiji su autori bili kustosi Narodnog muzeja Zrenjanin, izdvajamo sledeće: Srednji Banat u Velikom ratu (otvorena u decembru 2014, a završena u januaru 2015), Izložba dečjih radova nastalih u radionicama od 2006. do 2014, Paulina Sudarski – od ekspresivne vedrine do tragičnog kraja, Kolo srpskih sestara – poklonjena kolekcija, Zamisli ovaj svet, o zamisli ga ipak (radovi Rajne Krulj), Da li sam svuda gde su mi tragovi – stvaralaštvo Miroslava Antića i Ptice pevačice – iz zbirke Prirodnjačkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin.

Takođe izdvajamo i izložbe: Paja Jovanović – Slike Balkana, kojom smo otvorili renovirani Mali salon, Gde svi ćute one govore – Gusle Etnografskog muzeja u Beogradu i Guslarskog društva Petar Perunović Perun iz Zrenjanina (ova izložba imala je i segment koji je uredila kustoskinja Narodnog muzeja Zrenjanin), izložba skulptura Jovane Petković Biti tu, XI Međunarodna izložba fotografija Sve dobro je divlje i slobodno, Antilogika slikei Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča.

NAJPOSEĆENIJE IZLOŽBE

Najposećenija izložba u 2015. godini u Salonu bila je izložba Da li sam svuda gde su mi tragovi – stvaralaštvo Miroslava Antićasa 5.256 posetilaca, a zatim po broju posetilaca slede izložbe Paulina Sudarski – od ekspresivne vedrine do tragičnog kraja, Stara meta – novo odstojanje(Streljačke spomen-mete XIX i XX veka) i Kolo srpskih sestara – poklonjena kolekcija.

Najposećenija izložba u Malom salonu bila je XI Međunarodna izložba fotografija Sve dobro je divlje i slobodno! sa 1.142 posetioca.

GOSTOVANJA IZLOŽBI

Tokom 2015. godine izložba Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića gostovala je u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, a broj posetilaca dostigao je broj od 1.685 posetilaca.

UČESTVOVANJE NA EVROPSKOM MUZEJSKOM FORUMU U GLAZGOVU U OKVIRU NOMINACIJE ZA NAGRADU EVROPSKI MUZEJ GODINE

Narodni muzej Zrenjanin bio je 2014. godine nominovan za nagradu Evropski muzej godine 2015. i našao se među 42 nominovana muzeja iz 21 države. Ovu nagradu dodeljuje Evropski muzejski forum koji je nezavisna neprofitna organizacija iz Velike Britanije posvećena promovisanju inovacija u muzejskoj praksi i podsticanju razmene najboljih praksi i ideja širom Evrope. U maju 2015. godine Narodni muzej Zrenjanin predstavio je svoj rad na Evropskom muzejskom forumu u Glazgovu pred evropskim muzejskim stručnjacima i kolegama.

UČEŠĆE U MANIFESTACIJAMA U 2015.

Narodni muzej Zrenjanin učestvovao je u Manifestaciji Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, Evropskoj noći muzeja, Noći istraživača, Danima evropske baštine, Dečjoj nedelji, Festivalu Guitar Art Laureati i Danima indijske kulture.

PROJEKTI

Narodnom muzeju Zrenjanin u 2015. godini Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije odobrilo je projekat Rekonstrukcije legata Likovne zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin, ukupne vrednosti 1.035.567,00 dinara.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje odobrio je Muzeju sredstva za četiri projekta ukupne vrednosti 1.002.500,00 dinara. U pitanju su projekti: Opremanje dela stalne postavke– Prirodnjačko odeljenje, Konzervacija i restauracija legata Uroša Predića, Muzej u koferu i Promocija kulturnog identiteta i kolektivne pripadnosti Srba– doseljenici i autohtona  grupa u Opštini Zrenjanin.

SVEČANO OTVARANJE RENOVIRANOG MALOG SALONA

Svečano otvaranje renoviranog Malog salona Narodnog muzeja Zrenjanin upriličeno je 20. februara 2015. godine, izložbom Paja Jovanović – Slike Balkana, autora Petra Petrovića, višeg kustosa Narodnog muzeja u Beogradu.

Mali salon Narodnog muzeja Zrenjanin bio je zatvoren nekoliko meseci zbog renoviranja i od kada je otvoren predstavlja savremen galerijski prostoru Zrenjaninu sa novim rešenjima rasvete i klimatizacije. Rekonstrukciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Arhitektonsko rešenje dala je Danica Medvedev, arhitekta, a radove je koordinirao Milan Milinović, šef Tehničke službe zrenjaninskog Muzeja.

STRUČNI RAD

U 2015. godini u zrenjaninskom Muzeju rađeno je na zaštiti muzealija u postavci i depoima, a kustosi su vršili istraživanja i objavljivali radove u stručnim publikacijama– Radu muzeja Vojvodine i Glasniku muzeja Banata.

PEDAGOŠKI RAD

Tokom 2015. godine održano je devet radionica za najmlađe posetioce, osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast. Radionice su programski pratile sadržaj tematskih izložbi i stalnu postavku. Aktivnosti su tradicionalno obeležile i Noć muzeja, Dane evropske baštine i Dečiju nedelju. Poseban segment edukativnih programa u 2015. bio je projekat Prezentacija stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin – Muzej u koferu, čiju je realizaciju podržao Pokrajinski  sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Planom projekta kustos-pedagog posetio je osam škola u najudaljenijim seoskim naseljima na teritoriji grada Zrenjanina.

OSTALE AKTIVNOSTI

Što se ostalih aktivnosti Narodnog muzeja tiče ističemo radionicei rad sa publikom školskog uzrasta, koncerte, promocije, predavanja i projekcije filmova.

Uz izložbe je realizovan i veliki broj dodatnih programa od kojih izdvajamo: Srpsko dobrovoljačko pitanje u Velikom ratu (1914–1918) autora dr Milana Micića, Gusle u stihovima srpskih pesnika, Spisi i ljudi – iz advokatske arhive prof. Tibora Varadija i Korčulanski đir Olivere Skoko. Održano je šest predavanja, od kojih ističemo predavanje rabina Isaka Asiela Jerusalim mesto duhovnosti naše planete, Whisky – vatra iz vode,Razgovor o zrenjaninskoj košarcii Prezentacija učešća Narodnog muzeja Zrenjanin na Evropskom muzejskom forumu kao kandidata za Evropski muzej godine. Tokom godine održana sudva koncerta –Stilus Fantastikus – izvođač kao naratori Guitar Art Laureati.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti