Народни музеј Зрењанин у 2015. години

Година која се налази за нама, као и претходне године, била је успешна за наш Музеј. У Народном музеју Зрењанин током 2015. године реализоване су 23 изложбе, а број посетилаца Музеја досегао је преко 43.000, представили смо се у Глазгову на Европском музејском форуму, приредили многобројне радионице, предавања, промоције књига и концерте. Почетком године реновиран је и отворен Мали салон Музеја, а годину завршавамо реновирањем једног дела поставке на првом спрату где се налазе легати и дела поставке на другом спрату где је изложена збирка птица. Такође у припреми је и отварање потпуно новог легата породице Варади који је нашем Музеју поклоњен током 2015. године.

ИЗЛОЖБЕ

Од изложби, чији су аутори били кустоси Народног музеја Зрењанин, издвајамо следеће: Средњи Банат у Великом рату (отворена у децембру 2014, а завршена у јануару 2015), Изложба дечјих радова насталих у радионицама од 2006. до 2014, Паулина Сударски – од експресивне ведрине до трагичног краја, Коло српских сестара – поклоњена колекција, Замисли овај свет, о замисли га ипак (радови Рајне Круљ), Да ли сам свуда где су ми трагови – стваралаштво Мирослава Антића и Птице певачице – из збирке Природњачког одељења Народног музеја Зрењанин.

Такође издвајамо и изложбе: Паја Јовановић – Слике Балкана, којом смо отворили реновирани Мали салон, Где сви ћуте оне говоре – Гусле Етнографског музеја у Београду и Гусларског друштва Петар Перуновић Перун из Зрењанина (ова изложба имала је и сегмент који је уредила кустоскиња Народног музеја Зрењанин), изложба скулптура Јоване Петковић Бити ту, XИ Међународна изложба фотографија Све добро је дивље и слободно, Антилогика сликеи За српску војску – једна заборављена прича.

НАЈПОСЕЋЕНИЈЕ ИЗЛОЖБЕ

Најпосећенија изложба у 2015. години у Салону била је изложба Да ли сам свуда где су ми трагови – стваралаштво Мирослава Антићаса 5.256 посетилаца, а затим по броју посетилаца следе изложбе Паулина Сударски – од експресивне ведрине до трагичног краја, Стара мета – ново одстојање(Стрељачке спомен-мете XИX и XX века) и Коло српских сестара – поклоњена колекција.

Најпосећенија изложба у Малом салону била је XИ Међународна изложба фотографија Све добро је дивље и слободно! са 1.142 посетиоца.

ГОСТОВАЊА ИЗЛОЖБИ

Током 2015. године изложба Под војвођанским небом Ивана Радовића гостовала је у Малој галерији Дома Војске Србије у Београду, а број посетилаца достигао је број од 1.685 посетилаца.

УЧЕСТВОВАЊЕ НА ЕВРОПСКОМ МУЗЕЈСКОМ ФОРУМУ У ГЛАЗГОВУ У ОКВИРУ НОМИНАЦИЈЕ ЗА НАГРАДУ ЕВРОПСКИ МУЗЕЈ ГОДИНЕ

Народни музеј Зрењанин био је 2014. године номинован за награду Европски музеј године 2015. и нашао се међу 42 номинована музеја из 21 државе. Ову награду додељује Европски музејски форум који је независна непрофитна организација из Велике Британије посвећена промовисању иновација у музејској пракси и подстицању размене најбољих пракси и идеја широм Европе. У мају 2015. године Народни музеј Зрењанин представио је свој рад на Европском музејском форуму у Глазгову пред европским музејским стручњацима и колегама.

УЧЕШЋЕ У МАНИФЕСТАЦИЈАМА У 2015.

Народни музеј Зрењанин учествовао је у Манифестацији Музеји Србије 10 дана од 10 до 10, Европској ноћи музеја, Ноћи истраживача, Данима европске баштине, Дечјој недељи, Фестивалу Гуитар Арт Лауреати и Данима индијске културе.

ПРОЈЕКТИ

Народном музеју Зрењанин у 2015. години Министарство културе и информисања Републике Србије одобрило је пројекат Реконструкције легата Ликовне збирке Народног музеја Зрењанин, укупне вредности 1.035.567,00 динара.

Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање одобрио је Музеју средства за четири пројекта укупне вредности 1.002.500,00 динара. У питању су пројекти: Опремање дела сталне поставке– Природњачко одељење, Конзервација и рестаурација легата Уроша Предића, Музеј у коферу и Промоција културног идентитета и колективне припадности Срба– досељеници и аутохтона  група у Општини Зрењанин.

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ РЕНОВИРАНОГ МАЛОГ САЛОНА

Свечано отварање реновираног Малог салона Народног музеја Зрењанин уприличено је 20. фебруара 2015. године, изложбом Паја Јовановић – Слике Балкана, аутора Петра Петровића, вишег кустоса Народног музеја у Београду.

Мали салон Народног музеја Зрењанин био је затворен неколико месеци због реновирања и од када је отворен представља савремен галеријски простору Зрењанину са новим решењима расвете и климатизације. Реконструкцију су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање. Архитектонско решење дала је Даница Медведев, архитекта, а радове је координирао Милан Милиновић, шеф Техничке службе зрењанинског Музеја.

СТРУЧНИ РАД

У 2015. години у зрењанинском Музеју рађено је на заштити музеалија у поставци и депоима, а кустоси су вршили истраживања и објављивали радове у стручним публикацијама– Раду музеја Војводине и Гласнику музеја Баната.

ПЕДАГОШКИ РАД

Током 2015. године одржано је девет радионица за најмлађе посетиоце, основношколски и средњошколски узраст. Радионице су програмски пратиле садржај тематских изложби и сталну поставку. Активности су традиционално обележиле и Ноћ музеја, Дане европске баштине и Дечију недељу. Посебан сегмент едукативних програма у 2015. био је пројекат Презентација сталне поставке Народног музеја Зрењанин – Музеј у коферу, чију је реализацију подржао Покрајински  секретаријат за културу и јавно информисање. Планом пројекта кустос-педагог посетио је осам школа у најудаљенијим сеоским насељима на територији града Зрењанина.

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

Што се осталих активности Народног музеја тиче истичемо радионицеи рад са публиком школског узраста, концерте, промоције, предавања и пројекције филмова.

Уз изложбе је реализован и велики број додатних програма од којих издвајамо: Српско добровољачко питање у Великом рату (1914–1918) аутора др Милана Мицића, Гусле у стиховима српских песника, Списи и људи – из адвокатске архиве проф. Тибора Варадија и Корчулански ђир Оливере Скоко. Одржано је шест предавања, од којих истичемо предавање рабина Исака Асиела Јерусалим место духовности наше планете, Wхискy – ватра из воде,Разговор о зрењанинској кошарции Презентација учешћа Народног музеја Зрењанин на Европском музејском форуму као кандидата за Европски музеј године. Током године одржана судва концерта –Стилус Фантастикус – извођач као наратори Гуитар Арт Лауреати.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности