Narodni muzej Zrenjanin u 2013. godini

Narodni muzej Zrenjanin i u 2013. godini bio je uspešan kao i prethodnih godina. Ovu godinu obeležio je veliki broj posetilaca i izložbi, promocija, koncerata i predavanja, veliki broj radionica, renoviranje stalne postavke, stručni i istraživački rad kustosa Muzeja, kao i zaštita muzealija.

BROJ POSETILACA I IZLOŽBE

Narodni muzej Zrenjanin u 2013. godini realizovao je 24 izložbe, a broj posetilaca na izložbama i u stalnoj postavci premašio je45.500.

Najposećenije izložbe u 2013. godini bile su: „Momo Kapor – retrospektiva“ sa 6.484 posetilaca, „Jovan Bijelić – iz riznice Narodnog muzeja u Beogradu“sa 3.365 posetilaca, “Dve pasije – jedna izložba” sa 3.198 posetilaca, „Gospodari gline i žita“sa 2.762 posetilaca , „Narodni vez – tradicija kao inspiracija” sa 2.728 posetilaca (koju je videla i publika tokom Noći muzeja),

„Milunka Savić – heroina Velikog rata“sa 1.501 posetiocem.

Najposećenije izložbe u Malom salonu bile su IX Međunarodna izložba „Sisari sveta“ sa 1.194 posetioca i arheološka izložba “Crna Bara – Prkos” sa 748.

RENOVIRANA STALNA POSTAVKA

Tokom 2013. godine otvoreni su renovirani delovi stalne postavke – Zbirka novije istorije i Likovnazbirka 18. i 19 veka, a u planu je otvaranje spomen-sobeTodora Manojlovića.

STRUČNI RAD

U 2013. godini u zrenjaninskom Muzeju rađeno je na zaštiti muzealija u postavci i depoima, a kustosi su vršili istraživanja i objavljivali radove u stručnim publikacijama, u Radu muzeja Vojvodine i Glasniku muzeja Banata.

PROJEKTI

Narodnom muzeju Zrenjanin u 2013. godini Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije odobrilo je osam projekata ukupne vrednosti preko 1.400.000 dinara.

Od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje Muzeju su odobrena sredstva za dva projekta u vrednosti od 500.000 dinara.

Projekat inkluzivnih radionica i izložbe “Crtaj, prikaži – budi deo zajednice”u potpunosti je finansiran od strane Stavros Niarchos fondacije i to sumom od 400.000 dinara.

OSTALE AKTIVNOSTI

Što se ostalih aktivnosti Narodonog muzeja tiče ističu se radionicei rad sa publikom školskog uzrasta, koncerti, promocije, predavanja i projekcije filmova. U radionicama koje su bile organizovane na tematskim izložbama i u stalnoj postavci bilo je više od 1300 učesnika.

Noć muzeja

Narodni muzej Zrenjanin u 2013. godini učestvovao je po sedmi put u Nacionalnoj Noći muzeja abroj posetilaca dostigao 5.658, što je najviše do sad.

Promocije, projekcije, predavanja i koncerti

Zrenjaninski muzej organizovao je sledeće dodatne aktivnosti: projekcije filmova u okviru izložbe “Gospodari gline i žita“, predavanje i projekcija povodom 60 godina od smrti Uroša Predića, predavanje o Kritu povodom Svetskog dana turističkih vodiča, predavanje povodom 1700 godina Milanskog edikta (prof. dr Radivoj Radić), koncert u okviru festivala “Guitar Art Laureati”, Veče posvećeno Jovanu Bijeliću, predstavljanje plemićke povelje porodice Jagodić, predavanje „Klimatske promene“ (prof. dr Dragutin Mihailović, redovni profesor na smeru meteorologija, sa Univerziteta u Novom Sadu), promocija knjige “1625 koraka“ autorke Ljiljane Đurić, koncert Gabrijele Benak u okviru Korzo festa, Veče izvorne muzike Banata u okviru izložbe „Narodni vez – tradicija kao inspiracija”, koncert „Veče sa harfom“, predstavljanje knjige akademika Dragoljuba Živojinovića ,,Nevoljni ratnici / velike sile i Solunski front (1914 – 1918)”, književno veče posvećeno Momi Kaporu – „Tri dame o piscu“, predavanje „Priča o Jasenovcu“, kao i promocija knjige „Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije” autora Roberta Takariča.

Ostale manifestacije

Narodni muzej Zrenjanin je tokom 2013. godine učestvovao u organizaciji i programu Noći istraživača i Korzo festa.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti