Народни музеј Зрењанин у 2013. години

Народни музеј Зрењанин и у 2013. години био је успешан као и претходних година. Ову годину обележио је велики број посетилаца и изложби, промоција, концерата и предавања, велики број радионица, реновирање сталне поставке, стручни и истраживачки рад кустоса Музеја, као и заштита музеалија.

БРОЈ ПОСЕТИЛАЦА И ИЗЛОЖБЕ

Народни музеј Зрењанин у 2013. години реализовао је 24 изложбе, а број посетилаца на изложбама и у сталној поставци премашио је45.500.

Најпосећеније изложбе у 2013. години биле су: „Момо Капор – ретроспектива“ са 6.484 посетилаца, „Јован Бијелић – из ризнице Народног музеја у Београду“са 3.365 посетилаца, “Две пасије – једна изложба” са 3.198 посетилаца, „Господари глине и жита“са 2.762 посетилаца , „Народни вез – традиција као инспирација” са 2.728 посетилаца (коју је видела и публика током Ноћи музеја),

„Милунка Савић – хероина Великог рата“са 1.501 посетиоцем.

Најпосећеније изложбе у Малом салону биле су ИX Међународна изложба „Сисари света“ са 1.194 посетиоца и археолошка изложба “Црна Бара – Пркос” са 748.

РЕНОВИРАНА СТАЛНА ПОСТАВКА

Током 2013. године отворени су реновирани делови сталне поставке – Збирка новије историје и Ликовназбирка 18. и 19 века, а у плану је отварање спомен-собеТодора Манојловића.

СТРУЧНИ РАД

У 2013. години у зрењанинском Музеју рађено је на заштити музеалија у поставци и депоима, а кустоси су вршили истраживања и објављивали радове у стручним публикацијама, у Раду музеја Војводине и Гласнику музеја Баната.

ПРОЈЕКТИ

Народном музеју Зрењанин у 2013. години Министарство културе и информисања Републике Србије одобрило је осам пројеката укупне вредности преко 1.400.000 динара.

Од стране Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање Музеју су одобрена средства за два пројекта у вредности од 500.000 динара.

Пројекат инклузивних радионица и изложбе “Цртај, прикажи – буди део заједнице”у потпуности је финансиран од стране Ставрос Ниарцхос фондације и то сумом од 400.000 динара.

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

Што се осталих активности Народоног музеја тиче истичу се радионицеи рад са публиком школског узраста, концерти, промоције, предавања и пројекције филмова. У радионицама које су биле организоване на тематским изложбама и у сталној поставци било је више од 1300 учесника.

Ноћ музеја

Народни музеј Зрењанин у 2013. години учествовао је по седми пут у Националној Ноћи музеја аброј посетилаца достигао 5.658, што је највише до сад.

Промоције, пројекције, предавања и концерти

Зрењанински музеј организовао је следеће додатне активности: пројекције филмова у оквиру изложбе “Господари глине и жита“, предавање и пројекција поводом 60 година од смрти Уроша Предића, предавање о Криту поводом Светског дана туристичких водича, предавање поводом 1700 година Миланског едикта (проф. др Радивој Радић), концерт у оквиру фестивала “Гуитар Арт Лауреати”, Вече посвећено Јовану Бијелићу, представљање племићке повеље породице Јагодић, предавање „Климатске промене“ (проф. др Драгутин Михаиловић, редовни професор на смеру метеорологија, са Универзитета у Новом Саду), промоција књиге “1625 корака“ ауторке Лјиљане Ђурић, концерт Габријеле Бенак у оквиру Корзо феста, Вече изворне музике Баната у оквиру изложбе „Народни вез – традиција као инспирација”, концерт „Вече са харфом“, представљање књиге академика Драгољуба Живојиновића ,,Невољни ратници / велике силе и Солунски фронт (1914 – 1918)”, књижевно вече посвећено Моми Капору – „Три даме о писцу“, предавање „Прича о Јасеновцу“, као и промоција књиге „Траже се паметни детективи за откривање историје” аутора Роберта Такарича.

Остале манифестације

Народни музеј Зрењанин је током 2013. године учествовао у организацији и програму Ноћи истраживача и Корзо феста.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности