Izložba radova učenika srednjih škola „Toleran&ija – kod kuće“

Izložba radova učenika srednjih škola pod. nazivom „Toleran&ija – kod kuće“ biće predstavljena u Holu Narodnog muzeja Zrenjanin od četvrtka 25. juna 2020. godine. Izložba je rezultat radova nastalih u likovnoj radionici u kojoj su učenici učestvovali najpre u Muzeju, a potom radom od kuće. Tokom prve polovine marta, neposredno pre uvođenja mera zaštite protiv širenja virusa COVID–19, započeli smo rad sa srednjoškolcima u likovnim radionicama na temu tolerancije. Radionice su pratile temu izložbe u Salonu Muzeja – Projekat: Tolerancija i Mala retrospektiva Mirka Ilića. Učenici su dobili osnovne informacije o izložbi, analizirali neke od najzanimljivijih plakata, diskutovali na temu tolerancije i gorućih problema u današnjem društvu, a to su prisustvo verske, rasne, nacionalne, seksualne i drugih vidova diskriminacije i netolerantnosti „drugog“. Zadatak učenika bio je da kreiraju svoj plakat na temu tolerancije i tako iskažu svoje viđenje i upute kritiku savremenog društva. Tehnika je bila kombinovana, sa akcentom na kolaž. Izložba je rezultat radova nastalih, uz mogućnost korišćenja tempere, flomastera, olovke i dr. Održane su samo dve radionice, u kojima su učenici HPTŠ „Uroš Predić“ i učenici Tehničke škole i Srednje poljoprivredne škole, izradili zanimljive i autentične radove na pomenutu temu.

U skladu sa merama vanrednog stanja i prekidom školskih i obrazovnih aktivnosti na ustaljen način, radionica je nastavljena radom od kuće. Predložili smo učenicima da razmislite šta je to za njih tolerancija i koji su to najčešči oblici netolerantnosti među ljudima, kao i koju bi oni poruku poslali, da svet postane bolje mesto? Predlog je bio da naprave svoj plakat služeći se tehnikom kolaža, uz korišćenje olovaka, flomastera, tempere i drugih sredstava.

Rok za slanje radova bio je 1. jun 2020. godine, a na ovakav vid rada od kuće u velikoj meri su se odazvali učenici HPTŠ „Uroš Predić“, Tehničke škole, Srednje poljoprivredne, kao i Srednje muzičke škole „Josif Marinković“, i Zrenjaninske gimnazije. Od pristiglih radova, komisija koju čine Dejan Vorgić, Ivana Arađan, kustosi-istoričari umetnosti i Milan Grahovac, magistar slikarstva, za izložbu je odabrala 22 rada. Nagrađeni su učenici mentorke Dušanke Đorđević: Dragoljub Vojinov (HPTŠ „Uroš Predić“, IV5), Maša Nađalin (Zrenjaniska gimnazija, II9) i Branislav Holić (HPTŠ „Uroš Predić“, III6). Pohvaljeni su Andrea Sremac (Zrenjaninska gimnazija, II5, mentorka Dušanka Đorđević) i Marina Ristić (Tehnička škola, I5, mentorka Ana Stanar).

Pozivamo vas da od četvrtka 25. juna 2020. godine pogledate kreativne radove zrenjaninskih srednjoškolaca u Holu Muzeja. Svečano otvaranje izložbe neće biti održano, a izložba će biti dostupna publici do 25. jula 2020. godine.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti