Изложба радова ученика средњих школа „Толеран&ија – код куће“

Изложба радова ученика средњих школа под. називом „Толеран&ија – код куће“ биће представљена у Холу Народног музеја Зрењанин од четвртка 25. јуна 2020. године. Изложба је резултат радова насталих у ликовној радионици у којој су ученици учествовали најпре у Музеју, а потом радом од куће. Током прве половине марта, непосредно пре увођења мера заштите против ширења вируса ЦОВИД–19, започели смо рад са средњошколцима у ликовним радионицама на тему толеранције. Радионице су пратиле тему изложбе у Салону Музеја – Пројекат: Толеранција и Мала ретроспектива Мирка Илића. Ученици су добили основне информације о изложби, анализирали неке од најзанимљивијих плаката, дискутовали на тему толеранције и горућих проблема у данашњем друштву, а то су присуство верске, расне, националне, сексуалне и других видова дискриминације и нетолерантности „другог“. Задатак ученика био је да креирају свој плакат на тему толеранције и тако искажу своје виђење и упуте критику савременог друштва. Техника је била комбинована, са акцентом на колаж. Изложба је резултат радова насталих, уз могућност коришћења темпере, фломастера, оловке и др. Одржане су само две радионице, у којима су ученици ХПТШ „Урош Предић“ и ученици Техничке школе и Средње пољопривредне школе, израдили занимљиве и аутентичне радове на поменуту тему.

У складу са мерама ванредног стања и прекидом школских и образовних активности на устаљен начин, радионица је настављена радом од куће. Предложили смо ученицима да размислите шта је то за њих толеранција и који су то најчешчи облици нетолерантности међу људима, као и коју би они поруку послали, да свет постане боље место? Предлог је био да направе свој плакат служећи се техником колажа, уз коришћење оловака, фломастера, темпере и других средстава.

Рок за слање радова био је 1. јун 2020. године, а на овакав вид рада од куће у великој мери су се одазвали ученици ХПТШ „Урош Предић“, Техничке школе, Средње пољопривредне, као и Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“, и Зрењанинске гимназије. Од пристиглих радова, комисија коју чине Дејан Воргић, Ивана Арађан, кустоси-историчари уметности и Милан Граховац, магистар сликарства, за изложбу је одабрала 22 рада. Награђени су ученици менторке Душанке Ђорђевић: Драгољуб Војинов (ХПТШ „Урош Предић“, ИВ5), Маша Нађалин (Зрењаниска гимназија, ИИ9) и Бранислав Холић (ХПТШ „Урош Предић“, ИИИ6). Похваљени су Андреа Сремац (Зрењанинска гимназија, ИИ5, менторка Душанка Ђорђевић) и Марина Ристић (Техничка школа, И5, менторка Ана Станар).

Позивамо вас да од четвртка 25. јуна 2020. године погледате креативне радове зрењанинских средњошколаца у Холу Музеја. Свечано отварање изложбе неће бити одржано, а изложба ће бити доступна публици до 25. јула 2020. године.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности