Izložba „Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu“

Izložba „Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu“ autora Branislava Milića biće svečano otvorena u petak, 24. januara 2020. godine u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u 19 časova.

Izložbom Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu predstavljena je mađarska nacionalna zajednica, koja je poput drugih manjinskih zajednica u Vojvodini uspela da sačuva svoj nacionalni identitet, negujući sopstveni jezik, folklor i narodnu tradiciju.

Dok je na polju duhovne kulture taj identitet zadržao prepoznatljivost i izvornost, u materijalnoj kulturi, naročito u oblasti stanovanja evidentni su međusobni uticaji Mađara i slovenskih naroda, pre svih Srba, kao posledica kulturnih dodira, do kojih je zasigurno dolazilo tokom dugog zajedničkog istorijskog prisustva, kako na teritoriji današnje Vojvodine, tako i na pojedinim graničnim oblastima teritorije današnje Mađarske. Gotovo identični geografsko-klimatski i drugi uslovi na pomenutim prostorima imali su uticaja na kulturu stanovanja, izraženu kroz sličan način gradnje kuća i izbor materijala od kojih su građene, ali je presudan uticaj na formiranje univerzalnog, tradicionalnog panonskog tipa kuće imala vlast, koristeći pre svega iskustva graditeljske prakse autohtonih, prethodno pomenutih naroda.

Prikazom graditeljskog fonda Mađara u regiji srednjeg Banata, stručna i šira javnost, a posebno školska omladina imaće priliku da se upozna sa vrednostima graditeljskog nasleđa koje još uvek postoji u selima u kojima živi mađarska nacionalna manjina, a prateći katalog predstavlja dokumentarnu zabelešku o stanju tog nasleđa krajem druge dekade XXI veka. Upoznavanjem i sa drugim momentima iz istorije ove nacionalne zajednice, više ćemo uvažavati i poštovati ne samo njene kulturno-istorijske vrednosti već i čitav mađarski narod, što zapravo i jeste poruka ovih programa.

Izložbu će pratiti štampani katalog na srpskom i mađarskom jeziku i makete pet kuća i jedne okućnice sa graditeljskim odlikama, karakterističnih za Mađare u srednjem Banatu.

Realizaciju programa omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicamai Grad Zrenjanin.

Autor izložbe je Branislav Milić, etnolog, viši konzervator-istraživač u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Pored redovnih poslova na istraživanju, evidentiranju, proučavanju, valorizaciji i reviziji narodnog graditeljstva, industrtijskog, tehničkog, a posebno hidrotehničkog nasleđa na području srednjeg Banata, izuzetno je aktivan na njihovoj prezentaciji. Autor je brojnih izložbi i kataloga, prikazanih u zemlji i inostranstvu.Takođe je autor nekoliko desetina objavljnih tekstova u stručnim časopisima.

Nadležni kustos biće Aleksandra Đukić, kustos – etnolog-antropolog.

Izložba će biti otvorena do 7.februara 2020. godine.

Ulaz je slobodan.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti