Gostovanje Narodnog muzeja Zrenjanin u Srpskom kulturnom centru „Kolo“ u Morahalomu (Mađarska)

Povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije. U petak, 14. februara 2020. godine, u Srpskom kulturnom centru „Kolo“ u Morahalomu (Mađarska), svečano će biti otvorena izložba Narodnog muzeja Zrenjanin posvećena Todoru Manojloviću (1883 – 1968), srpskom književniku, teoretičaru, dramskom piscu i likovnom kritičaru. Ovo je peto gostovanje pomenute izložbe u Mađarskoj u periodu od 2017. godine do danas. Izložbu je priredila Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti.

Takođe, publici u Morahalomu će premijerno biti prikazan i dokumentarni film „Dragiša Brašovan: Majstor scenografije života”, o jednom od najvećih srpskih arhitekata i njegovom opusu na području srednjeg Banata.  Dragiša Brašovan (1887-1965) bio je pionir moderne srpske arhitekture, član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata i Srpske akademije nauka i umetnosti. Film je realizovao Narodni muzej Zrenjanin u saradnji i izvršnoj produkciji Udruženja „Pečat“, i uz podršku Udruženja „Baštinar“. Finansiran je sredstvima Ministarstva kulture informisanja u okviru projekta „Realizacija stalne postavke u depandansu kuće Slavka Županskog“.

Uz otvaranje izložbe i projekciju filma, biće upriličena i promocija kataloga o dr Slavku Županskom. Dr Slavko Županski (Melenci, 1889 — Zrenjanin, 1959) je bio srpski i jugoslovenski političar. Osnivač je Srpskog narodnog veća u Velikom Bečkereku 31. oktobra 1918. godine. Kuća u kojoj je živeo i radio postaje depandans Narodnog muzeja Zrenjanin 2019. godine. Objavljen je i katalog posvećen ovoj kući i ljudima koji su u njoj živeli, čime je ovaj objekat dobio svojevrsnu ličnu kartu. Katalog je realizovao Narodni muzej Zrenjanin uz finansijsku potporu Ministarstva kulture i informisanja i  pomoć kolega iz drugih institucija kulture.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti