Гостовање Народног музеја Зрењанин у Српском културном центру „Коло“ у Морахалому (Мађарска)

Поводом Сретења – Дана државности Републике Србије. У петак, 14. фебруара 2020. године, у Српском културном центру „Коло“ у Морахалому (Мађарска), свечано ће бити отворена изложба Народног музеја Зрењанин посвећена Тодору Манојловићу (1883 – 1968), српском књижевнику, теоретичару, драмском писцу и ликовном критичару. Ово је пето гостовање поменуте изложбе у Мађарској у периоду од 2017. године до данас. Изложбу је приредила Ивана Арађан, кустос-историчар уметности.

Такође, публици у Морахалому ће премијерно бити приказан и документарни филм „Драгиша Брашован: Мајстор сценографије живота”, о једном од највећих српских архитеката и његовом опусу на подручју средњег Баната.  Драгиша Брашован (1887-1965) био је пионир модерне српске архитектуре, члан Краљевског института британских архитеката и Српске академије наука и уметности. Филм је реализовао Народни музеј Зрењанин у сарадњи и извршној продукцији Удружења „Печат“, и уз подршку Удружења „Баштинар“. Финансиран је средствима Министарства културе информисања у оквиру пројекта „Реализација сталне поставке у депандансу куће Славка Жупанског“.

Уз отварање изложбе и пројекцију филма, биће уприличена и промоција каталога о др Славку Жупанском. Др Славко Жупански (Меленци, 1889 — Зрењанин, 1959) је био српски и југословенски политичар. Оснивач је Српског народног већа у Великом Бечкереку 31. октобра 1918. године. Кућа у којој је живео и радио постаје депанданс Народног музеја Зрењанин 2019. године. Објављен је и каталог посвећен овој кући и људима који су у њој живели, чиме је овај објекат добио својеврсну личну карту. Каталог је реализовао Народни музеј Зрењанин уз финансијску потпору Министарства културе и информисања и  помоћ колега из других институција културе.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности