Gostovanje Narodnog muzeja Zrenjanin u Srpskom kulturnom centru „Kolo“ u Morahalomu – Izveštaj

Povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije, u petak, 14. februara 2020. godine, u Srpskom kulturnom centru „Kolo“ u Morahalomu (Mađarska), svečano je otvorena izložba Narodnog muzeja Zrenjanin posvećena Todoru Manojloviću (1883 – 1968), srpskom književniku, teoretičaru, dramskom piscu i likovnom kritičaru. Ovo je peto gostovanje pomenute izložbe u Mađarskoj u periodu od 2017. godine do danas. Izložbu je priredila Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti, koja se prisutnima i obratila u ime Narodnog muzeja Zrenjanin.

Takođe, publici u Morahalomu premijerno je prikazan i dokumentarni film „Dragiša Brašovan: Majstor scenografije života”, o jednom od najvećih srpskih arhitekata i njegovom opusu na području srednjeg Banata. Dragiša Brašovan (1887-1965) bio je pionir moderne srpske arhitekture, član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata i Srpske akademije nauka i umetnosti. Film je realizovao Narodni muzej Zrenjanin u saradnji i izvršnoj produkciji Udruženja „Pečat“, i uz podršku Udruženja „Baštinar“. Finansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta „Realizacija stalne postavke u depandansu kuće Slavka Županskog“. O delu Dragiše Brašovana u filmu govore: profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu  Aleksandar Kadijević, heraldičar i arhitekta Dragomir Acović, konzervator – istoričar umetnosti Bojan Kojičić i kustos Narodnog muzeja Zrenjanin Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

Uz otvaranje izložbe i projekciju filma, upriličena je i promocija kataloga o dr Slavku Županskom. Dr Slavko Županski (Melenci, 1889 — Zrenjanin, 1959) je bio srpski i jugoslovenski političar,  i osnivač Srpskog narodnog veća u Velikom Bečkereku 31. oktobra 1918. godine. Kuća u kojoj je živeo i radio postala je depandans Narodnog muzeja Zrenjanin 2019. godine. Objavljen je i katalog posvećen ovoj kući i ljudima koji su u njoj živeli, čime je ovaj objekat dobio svojevrsnu ličnu kartu. Katalog je realizovao Narodni muzej Zrenjanin uz finansijsku potporu Ministarstva kulture i informisanja i  pomoć kolega iz drugih institucija kulture.

Predstavnici Srpskog kulturnog centra „Kolo“izrazili su želju da se saradnja sa Narodnim muzejom Zrenjanin, koja je ovom prilikom započela, uspešno nastavi, naročito zbog toga što je ovo godina saradnje „Kola” sa Zrenjaninom.

Događaju su prisustvovali i predstavnici udruženja Srba iz obližnjih mesta u Mađarskoj koju su izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti da prate programe institucija kulture iz Srbije zahvaljujući centru “Kolo”.

Izložba je za publiku u Morahalomu otvorena do kraja marta 2020. godine.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti