Гостовање Народног музеја Зрењанин у Српском културном центру „Коло“ у Морахалому – Извештај

Поводом Сретења – Дана државности Републике Србије, у петак, 14. фебруара 2020. године, у Српском културном центру „Коло“ у Морахалому (Мађарска), свечано је отворена изложба Народног музеја Зрењанин посвећена Тодору Манојловићу (1883 – 1968), српском књижевнику, теоретичару, драмском писцу и ликовном критичару. Ово је пето гостовање поменуте изложбе у Мађарској у периоду од 2017. године до данас. Изложбу је приредила Ивана Арађан, кустос-историчар уметности, која се присутнима и обратила у име Народног музеја Зрењанин.

Такође, публици у Морахалому премијерно је приказан и документарни филм „Драгиша Брашован: Мајстор сценографије живота”, о једном од највећих српских архитеката и његовом опусу на подручју средњег Баната. Драгиша Брашован (1887-1965) био је пионир модерне српске архитектуре, члан Краљевског института британских архитеката и Српске академије наука и уметности. Филм је реализовао Народни музеј Зрењанин у сарадњи и извршној продукцији Удружења „Печат“, и уз подршку Удружења „Баштинар“. Финансиран је средствима Министарства културе и информисања у оквиру пројекта „Реализација сталне поставке у депандансу куће Славка Жупанског“. О делу Драгише Брашована у филму говоре: професор Филозофског факултета у Београду  Александар Кадијевић, хералдичар и архитекта Драгомир Ацовић, конзерватор – историчар уметности Бојан Којичић и кустос Народног музеја Зрењанин Дејан Воргић, историчар уметности.

Уз отварање изложбе и пројекцију филма, уприличена је и промоција каталога о др Славку Жупанском. Др Славко Жупански (Меленци, 1889 — Зрењанин, 1959) је био српски и југословенски политичар,  и оснивач Српског народног већа у Великом Бечкереку 31. октобра 1918. године. Кућа у којој је живео и радио постала је депанданс Народног музеја Зрењанин 2019. године. Објављен је и каталог посвећен овој кући и људима који су у њој живели, чиме је овај објекат добио својеврсну личну карту. Каталог је реализовао Народни музеј Зрењанин уз финансијску потпору Министарства културе и информисања и  помоћ колега из других институција културе.

Представници Српског културног центра „Коло“изразили су жељу да се сарадња са Народним музејом Зрењанин, која је овом приликом започела, успешно настави, нарочито због тога што је ово година сарадње „Кола” са Зрењанином.

Догађају су присуствовали и представници удружења Срба из оближњих места у Мађарској коју су изразили задовољство због могућности да прате програме институција културе из Србије захваљујући центру “Коло”.

Изложба је за публику у Морахалому отворена до краја марта 2020. године.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности