Svečano otvaranje dve nove celine u okviru stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin: Stalna postavka posvećena fotografiji i Stalna postavka Zbirke stare i retke knjige.

U okviru Noći muzeja, 18. maja 2024, svečano su otvorene dve nove celine u okviru stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin: Stalna postavka posvećena fotografiji i Stalna postavka Zbirke stare i retke knjige.

Postavke su svečano otvorene u prisustvu ministra kulture Nikole Selakovića, Aleksandre Ćirić Bošković, pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Sime Salapure, gradonačelnika Zrenjanina, Siniše Onjina, direktora Narodnog muzeja Zrenjanin i autora Bojane Petraš, više diplomirane bibliotekarke, i Dušana Marinkovića, muzejskog savetnika i umetničkog direktora, akademskog fotografa i grafičkog dizajnera.

Zbirka stare i retke knjige deo je posebnih zbirki koje se čuvaju u Specijalnoj biblioteci Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Knjige koje se u njoj nalaze su šarolike i obuhvataju period od skoro pet vekova (od 16. do 20. veka). Na stalnoj postavci publika će imati priliku da prvi put vidi neke od publikacija koje već decenijama čuvamo, a biće predstavljena najluksuznija izdanja religijskih knjiga, rukopisne knjige, kao i najstarije izdanje koje čuvamo, a potiče čak iz 16. veka.

Stalna postavka posvećena fotografiji, zasnovana je na fotografskoj zbirci i fototeci, ali takođe i na fotografijama iz ostalih fondova Narodnog muzeja Zrenjanin. Okosnicu nove stalne postavke čini otkup fotografskog aparata Ištvana Oldala, kao i pratećeg mobilijara iz njegovog ateljea. Priča o prvom fotografskom studiju na ovim prostorima, fotografi Ištvan Oldal Stariji, Ištvan Oldal Mlađi i Đura Roknić su deo nove stalne postavke.

Foto: Grad Zrenjanin

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti