Свечано отварање две нове целине у оквиру сталне поставке Народног музеја Зрењанин: Стална поставка посвећена фотографији и Стална поставка Збирке старе и ретке књиге.

У оквиру Ноћи музеја, 18. маја 2024, свечано су отворене две нове целине у оквиру сталне поставке Народног музеја Зрењанин: Стална поставка посвећена фотографији и Стална поставка Збирке старе и ретке књиге.

Поставке су свечано отворене у присуству министра културе Николе Селаковића, Александре Ћирић Бошковић, покрајинске секретарке за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Симе Салапуре, градоначелника Зрењанина, Синише Оњина, директора Народног музеја Зрењанин и аутора Бојане Петраш, више дипломиране библиотекарке, и Душана Маринковића, музејског саветника и уметничког директора, академског фотографа и графичког дизајнера.

Збирка старе и ретке књиге део је посебних збирки које се чувају у Специјалној библиотеци Народног музеја у Зрењанину. Књиге које се у њој налазе су шаролике и обухватају период од скоро пет векова (од 16. до 20. века). На сталној поставци публика ће имати прилику да први пут види неке од публикација које већ деценијама чувамо, а биће представљена најлуксузнија издања религијских књига, рукописне књиге, као и најстарије издање које чувамо, а потиче чак из 16. века.

Стална поставка посвећена фотографији, заснована је на фотографској збирци и фототеци, али такође и на фотографијама из осталих фондова Народног музеја Зрењанин. Окосницу нове сталне поставке чини откуп фотографског апарата Иштвана Олдала, као и пратећег мобилијара из његовог атељеа. Прича о првом фотографском студију на овим просторима, фотографи Иштван Олдал Старији, Иштван Олдал Млађи и Ђура Рокнић су део нове сталне поставке.

Фото: Град Зрењанин

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности