Успешни примери дигитализације културног наслеђа

У Прес-сали Министарства културе и информисања Републике Србије одржана је промоција три успешна пројекта дигитализације. Представљени су пројекти Музеја позоришне уметности Србије из Београда, Народног музеја у Зрењанину и Музеја Војводине из Новог Сада. Присутнима су се обратили Ирина Стојковић Кикић из Музеја позоришне уметности Србије, Јелена Гвозденац Мартинов, директорка Народног музеја у Зрењанину, Тара Миљевић у име компаније Зумоко и Дејан Масликовић, помоћник министра за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва.

Представљени пројекти подржани су од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и пример су добре праксе у презентацији културног наслеђа коришћењем савремених технологија. Стратешки циљ Министарства у области дигитализације је остваривање видљивости и доступности културног наслеђа наше земље. Представљене су две апликације проширене стварности: „Златни шлем“ – интерактивни стрип о открићу чувених римских шлемова Музеја Војводине и „Визије музеја“ – интерактивни водич кроз сталну поставку. Апликације су реализоване у сарадњи са  компанијом Зумоко.

Пројекти музеја у Зрењанину и Новом Саду пример су како се информациона и комуникациона технологија успешно користе за представљање културног наслеђа, како се младе генерације, на њима прихватљњив начин, привлаче у установе културе и доказ да су наше установе спремне за дигиталну трансфомрацију културе уз константни рад на заштити и очувању културних добара. Директорка Народног музеја у Зрењанину, овом приликом, напоменула је како је мотив за увођење нових технологија у активности музеја био жеља да се разбије баријера између посетилаца и музејских поставки или музеја самих. Намера водиља била је да се прво преко света технологије и игре привуку деца а да затим она поведу своје родитеље и тако врате публику у музеје.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности