Слика Хорација Мекалока „Предео из Шкотске“

Уметничко одељење Народног музеја у Зрењанину чува уље на платну (ЗЛУ бр. 220) једног од најуспешнијих и најпризнатијих шкотских сликара пејзажа – Хорација Мекалока. Платно представља висораван Шкотске са брдима прекривеним мрачним и тешким облацима. Насупрот немирном планинском масиву стоји речица, која вијугаво тече долином.

Слика из Народног музеја Зрењанин налазила се претходно у власништву Франца Нојхаузена, богатог индустријалца, високог званичника Нацистичке партије, генералног опуномоћеника за привреду на територији окупиране Србије и пријатеља Хермана Геринга. Након рата, 1946. године његова имовина у виду каштела Нојхаузен је конфискована, а један мањи део материјала из дворца стигао је у Народни музеј. Међу пристиглим предметима налазила се и слика која је првобитно услед лоше ишчитаног потписа сликара атрибуисана непостојећем сликару Х. Мулоху. Том приликом јој је дат и назив „Предео – Олуја на рајни“. Тако је остало све до данас, када нас је правилно ишчитан потпис сликара довео до мајстора шкотског сликарства. Са овим сазнањем мора доћи и до промене у самом називу слике, јер је сасвим очигледно да је на слици приказан пејзажни предео Шкотске.

Хорацио Мекалок (енг. Хоратио МцЦуллоцх) је рођен 1805. године у Глазгову. Као већ оформљен декоративни сликар сели се у Единбург 1825. године, где након четири године први пут излаже у Краљевској шкотској академији. Радио је као сценограф у позоришту, а осликавао је и јавне просторе. Године 1838. постаје редовни члан Академије у којој излаже континуирано све до своје смрти. Ван Шкотске излагао је само једном, и то у Лондону 1843. године. Још за живота лист „Тајмс“ је овог сликара упоређивао сачувеним Вилијамом Тарнером, док је његов романтични драматично поетски приступ сликама остављао без даха оновремену клијентелу и стручну јавност. Највећи део живота провео је радећи на терену и у својој кући у Дунавској улици у Единбургу. Умире 1867. године, без потомака.

Дела Хорација Мекалока данас се чувају у Шкотској националној галерији, Краљевској шкотској академији за уметност и архитектуру, у музејима у Единбургу, Глазгову, Абердину, Јорку, Дандију, као и у бројним приватним колекцијама. Непосредно после смрти сликара рађене су репродукције његових дела у виду графика, што се очувало до дан данас, али у форми постера. Најскупље продато платно овог уметника зове се „Дворац Килурн“ и продато је прошле године путем аукцијске куће Сотби за 286.000 долара.

Слика Хорација Мекалока „Предео из Шкотске“ се од 2005. године налази у сталној поставци Уметничког одељења зрењанинског Народног музеја и свакодневно је доступна публици.

Кустос – историчар уметности Дејан Воргић

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности