Simboli državnosti na etnološkim predmetima

Povodom obeležavanja Dana državnosti u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 13. februara 2024. godine, sa početkom u 19 časova biće svečano otvorena izložba Muzeja Vojvodine pod naslovom „Simboli državnosti na etnološkim predmetima”. Autorka izložbe je Ljiljana Trifunović, muzejska savetnica-etnološkinja.

Na izložbi će biti predstavljeni predmeti iz zbirki Etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine koji su nastali na teritoriji Vojvodine od 1870. do početka Drugog svetskog rata. Većina tih predmeta je iz perioda vladavine Austrougarske monarhije kada je srpska trobojka bila zabranjena i nije bilo poželjno isticanje srpskog porekla. Iako je naglašavanje nacionalnih obeležja u pomenutom periodu bilo rizično, na osnovu izloženog materijala vidi se da su tkalje, vezilje i drvorezbari ipak svoje rodoljublje pretočili u koristan i upotrebljiv predmet, koji je bio veoma važan u životu tadašnje čovekove zajednice.

U okviru ove izložbe, biće prikazan i deo predmeta sa simbolima srpske državnosti koji se čuvaju u Etnološkom odeljenju Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba će u zrenjaninskom muzeju biti dostupna publici do 30. marta 2024. godine, a nadležna kustoskinja je Branka Sikimić, etnološkinja.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti