Симболи државности на етнолошким предметима

Поводом обележавања Дана државности у Малом салону Народног музеја Зрењанин у уторак, 13. фебруара 2024. године, са почетком у 19 часова биће свечано отворена изложба Музеја Војводине под насловом „Симболи државности на етнолошким предметима”. Ауторка изложбе је Љиљана Трифуновић, музејска саветница-етнолошкиња.

На изложби ће бити представљени предмети из збирки Етнолошког одељења Музеја Војводине који су настали на територији Војводине од 1870. до почетка Другог светског рата. Већина тих предмета је из периода владавине Аустроугарске монархије када је српска тробојка била забрањена и није било пожељно истицање српског порекла. Иако је наглашавање националних обележја у поменутом периоду било ризично, на основу изложеног материјала види се да су ткаље, везиље и дрворезбари ипак своје родољубље преточили у користан и употребљив предмет, који је био веома важан у животу тадашње човекове заједнице.

У оквиру ове изложбе, биће приказан и део предмета са симболима српске државности који се чувају у Етнолошком одељењу Народног музеја Зрењанин. Изложба ће у зрењанинском музеју бити доступна публици до 30. марта 2024. године, а надлежна кустоскиња је Бранка Сикимић, етнолошкиња.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности