Retrospektivna izložba slika likovnog umetnika Viorela Flore

U sredu, 29. juna 2022. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće svečano otvorena retrospektivna izložba slika likovnog umetnika Viorela Flore povodom 70 godina života i 50 godina priznatog umetničkog rada.

Ovaj renomirani umetnik će se predstaviti zrenjaninskoj publici slikama koje su nastale u različitim periodima umetnikovog života i staralaštva od studentskih dana do danas. Radovi se tematski mogu podeliti u više zasebnih celina, kao što su istorijske kompozicije, portreti, pejzaži, aktovi, ali i kopije velikih majstora. Kroz radove Viorel Flore se tematski provlače veliki ljudi (i njihova dela), bilo da su oni značajne istorijske ličnosti ili potiču iz umetničkog sveta, ali i metafizičke transformacije energija koje postaju polazna tačka njegovog stvaralaštva.

Likovna poetika i slikarstvo Flore Viorela se konstantno kreću u okvirima realizma, težeći sa jedne strane fotorealizmu, a sa druge fantastici (nadrealizmu), koja je za autora bila jedan dubok i integralan stil, zahtevajući veliku maštovitost i slojevitost. Na taj način, svako umetničko delo je sadržalo bezbroj skrivenih značenja koja teraju posmatrača da im se posveti i da se duboko zagledaju u njih.

Slikar, pedagog, scenograf i dizajner, Viorel Flora je rođen 1952. u Banatskom Novom Selu kod Pančeva. Završio je slikarski odsek Likovne akademije u Beogradu 1977. u klasi čuvenog profesora Miloša Bajića. Dva puta je, kao stipendista francuske vlade, bio na stručnom usavršavanju u Parizu od 1981. do 1983. Član je pet umetničkih udruženja. Izlagao je na oko 40 grupnih i 25 samostalnih izložbi, od kojih 3 u Parizu. Dobitnik je je devet nagrada i priznanja za umetnički rad i senzibilitet, gde se posebni ističe Nagrada grada Zrenjanina 1998. godine. Autor je brojnih scenografija i scenografskih rešenja za Narodno Pozorište “Toša Jovanović”, plakata, diploma,  ilustracija za knjige i dr. U javnom prostoru izveo je pet vajarskih radova i više murala, od kojih je najpoznatiji “Bečkerečka tvrđava” u Gradskoj bašti SO Zrenjanin iz 2004. godine.

Nadležni kustos izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti