Ретроспективна изложба слика ликовног уметника Виорела Флоре

У среду, 29. јуна 2022. године, са почетком у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин биће свечано отворена ретроспективна изложба слика ликовног уметника Виорела Флоре поводом 70 година живота и 50 година признатог уметничког рада.

Овај реномирани уметник ће се представити зрењанинској публици сликама које су настале у различитим периодима уметниковог живота и старалаштва од студентских дана до данас. Радови се тематски могу поделити у више засебних целина, као што су историјске композиције, портрети, пејзажи, актови, али и копије великих мајстора. Кроз радове Виорел Флоре се тематски провлаче велики људи (и њихова дела), било да су они значајне историјске личности или потичу из уметничког света, али и метафизичке трансформације енергија које постају полазна тачка његовог стваралаштва.

Ликовна поетика и сликарство Флоре Виорела се константно крећу у оквирима реализма, тежећи са једне стране фотореализму, а са друге фантастици (надреализму), која је за аутора била један дубок и интегралан стил, захтевајући велику маштовитост и слојевитост. На тај начин, свако уметничко дело је садржало безброј скривених значења која терају посматрача да им се посвети и да се дубоко загледају у њих.

Сликар, педагог, сценограф и дизајнер, Виорел Флора је рођен 1952. у Банатском Новом Селу код Панчева. Завршио је сликарски одсек Ликовне академије у Београду 1977. у класи чувеног професора Милоша Бајића. Два пута је, као стипендиста француске владе, био на стручном усавршавању у Паризу од 1981. до 1983. Члан је пет уметничких удружења. Излагао је на око 40 групних и 25 самосталних изложби, од којих 3 у Паризу. Добитник је је девет награда и признања за уметнички рад и сензибилитет, где се посебни истиче Награда града Зрењанина 1998. године. Аутор је бројних сценографија и сценографских решења за Народно Позориште “Тоша Јовановић”, плаката, диплома,  илустрација за књиге и др. У јавном простору извео је пет вајарских радова и више мурала, од којих је најпознатији “Бечкеречка тврђава” у Градској башти СО Зрењанин из 2004. године.

Надлежни кустос изложбе у Народном музеју Зрењанин је Дејан Воргић, историчар уметности.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности