Промоција књиге “Противнародни осмех”

У петак, 4. марта 2022. године, са почетком у 18 часова у Салону Народног музеја Зрењанин биће одржана промоција књиге “Противнародни осмех” Тибора Варадија. На промоцији ће говорити професор Миливој Ненин, Бора Бабић у име издавачке куће Академска књига, директор Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” Милан Бјелогрлић и Тибор Варади, аутор.

У својој четвртој књизи документарне прозе “Противнародни осмех”, Тибор Варади поново нас је увео у своју стваралачку радионицу. Из адвокатске архиве својих предака плете приче у којима нас премешта из прошлости у садашњост и у којима спаја неспојиво. Комотан је у својој слободи да привидно пише о чему хоће, док је, с друге стране, одговоран према причи коју је започео. И када се сели из досијеа у досије, то нису произвољна лутања, већ тражење паралела између различитих судбина, не би ли се напослетку дошло до онога о чему не постоји писани траг.

Варади каже: „Трагова и доказа о окупаторима и окупираности има много и у научним публикацијама. Ту су и уџбеници историје. Али ме и даље не оставља на миру питање шта се дешавало са суседним улицама или на другој обали Бегеја, а што тада нисам видео. Ови списи су у томе од помоћи. У њима видим једну нечовечну власт, али и поподнева, сусрете, као и нервозе, узбуђења, настале мимо идеологије. Видим да су постојали и приватни животи, и да је било људи који су понајвише живели (или опонашали) свакодневни живот. Видим и шта су радили Емил, Марија, Сузана (или Сусанна) – и још неки други.“

Тибор Варади (Várady Tibor) понајвише је познат као правник. Студије права завршио је у Београду, а потом је на Харварду стекао звање доктора правних наука. Након дипломирања радио је краће време као адвокатски приправник у породичној адвокатској канцеларији у Бечкереку (данашњем Зрењанину), чија је архива темељ ове прозне књиге. Био је потом доцент, ванредни и редовни професор на Правном факултету Универзитета у Новом Саду. Од 1993. године професор је на будимпештанском Средњоевропском универзитету (CEU) и држи предавања на правним факултетима Емори, Корнел, Berkli, у САД-у. Објавио је већи број научних радова, првенствено из области међународног приватног права, међународне трговинске арбитраже и мањинских права. Редовни је члан Српске академије наука и уметности. Заступао је Србију (раније СРЈ и СЦГ) пред Међународним судом правде у Хагу. Прве радове из области лепе књижевности објавио је у часопису Új Symposion. Од покретања часописа (1965), био је његов уредник, од 1969. до 1971. године одговорни уредник. До сада објављена дела из белетристике: Зар није сам живот најбољи провод? (Vagy nem maga az élet a legjobb időtöltés?), путописни есеји, Форум, Нови Сад, 1971. Тајна мишје сиве собе (Az egérszürke szoba titka), роман, Форум, Нови Сад, 1976; 2009. Мит и мода (есеји на српском), Српска читаоница и књижница, Ириг, 1978; награда „Стражилово“ The Secret of the Mouse-Grey Room (превод на енглески романа Тајна мишје сиве собе), John Calder and Riverrun Press, Лондон−Њујорк, 1981. Надомак историје (Történelemközel­ben), есеји, Форум, Нови Сад, 1995. и др.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности