Промоција књиге „Чудесни свет Дунђерских”

У петак, 4. новембра 2022. године, са почетком у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин биће одржана промоција књиге „Чудесни свет Дунђерских” чији је аутор Зоран Суботички.

„Чудесни свет Дунђерских“ је најпре настао 2015. године као концепт и пројекат који за циљ има афирмацију културне, економске и духовне заоставштине породице Дунђерски, најбогатије и најмоћније српске породице у Аустроугарској царевини. Позориште се показало као изузетан медиј за достизање поменутих циљева те су тако настајале драме о Дунђерскима које су извођене искључиво у дворцима, каштелима и здањима од културно-историјског значаја од Новог Сада, Зрењанина, Суботице, Београда до Будимпеште. Драме о Лази Костићу и Ленки Дунђерској, Лазару Дунђерском, намоћнијем Србину Царевине, те о Богдану Дунђерском, србобранском и старобечејском велепоседнику, оживеле су некадашњи сјај „дворске културе Војводине“, а драмски текстови сабрани у овој књизи, прерасли су  у штиво које се чита без даха, једнако како се и представе гледају.

О аутору:

Зоран Суботички је рођен у Бечеју, 21. јуна 1960. године. Дипломирао је и магистрирао на Филозофском факултету у Новом Саду, на Катедри за југословенску књижевност, општу књижевност и српско-хрватски језик. На истом Факултету предавао је Књижевност ренесансе и барока, од 1988. до 2002. године. На Државном универзитету у Милану држао је предавања у својству лектора.

Поред књижевно-критичких и есејистичких текстова објављиваних у југословенским часописима, објавио је и три књиге: „Ужас и лепота смеха – поетика смеха Милоша Црњанског” /Матица српска, Нови Сад, 1988/, „Снови и култура ренесансе” /Светови, Нови Сад, 2000/, „Чудесни свет Дунђерских“ /Прометеј, Дом културе Србобран и Народна библиотека Србобран, 2020/.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности