Пројекат „Стаклена витрина месеца“ – тема бр. 6 ГРАВИРАНО СТАКЛО

У оквиру пројекта “Стаклена витрина месеца” посетиоци Народног музеја Зрењанин ће у периоду од 15. августа до 13. септембра 2022. у сталној поставци Збирке примењене уметности моћи да погледају камерну поставку посвећену Гравираном стаклу. Уједињене нације прогласиле су 2022. годину Међународном годином стакла (IYOG22), а Народни музеј Зрењанин прикључио се афирмацији стакларства пројектом “Стаклена витрина месеца“.

Гравирано стакло је врста декоративног стакла која укључује хладну технику плитког урезивања по површини предмета, било држањем уз ротирајући точак (брус) од камена или метала, или манипулисањем алатком са дијамантским врхом. Најчешће су гравирани портрети владара, грбови, сцене из класичне митологије и Библије, амблеми и алегорије, различити натписи, а посебно су биле популарне сцене у шумском окружењу (битке, лов, пејзажи и др). Квалитетно израђено гравирано стакло је одувек било луксуз, који је захтевао знатну количину рада и умешности од стране високо квалификованог занатлије или уметника.

Када је уметност гравирања стакла први пут примењена данас је тешко утврдити. Стари Римљани су се бавили гравирањем на точковима још у првом веку пре нове ере при декорисању стакленог посуђа. У средњем веку технику гравирања су неговали и чували исламски стаклари на истоку, а у ограниченом обиму користили су је и стаклари на италијанском острву Мурано. Потом се техника преко Немачке шири Холандијом и Хабзбуршким царством. У 17. веку главни европски центри за уметничко гравирање стакла постају Шлезија и Бохемија (Чешка). Све већи просперитет, комерцијализација и проширена производња омогућили су да гравирано стакло буде доступно ширем кругу људи. Током прве половине 18. века чешка мануфактурна индустрија је развила велику мрежу трговаца који су дистрибуирали стаклене предмете све до Црног мора, а преко Шпаније и до прекоокеанског Мексика. Крајем 18. века, након што је патентирана машина за гравирање метала долази до механизације гравирања стакла, па се тако јавља чувено стакло са „гилош“ дезеном.

Тема број шест пројекта „Стаклена витрина месеца“ представиће пет инвентарних јединица гравираног стакла које су производ аустроугарских и бохемијских радионица и фабрика у временском распону од средине 19. до почетка 20. века. Најстарији примерак је кригла која својом гравуром подсећа на радове уметника Карла Пфола (1826–1894), а присутни су и радови у маниру Фридриха Егермана (1777–1864). Међу изложеним предметима је и сервис компаније Шрајбер и Нефен са гилош дезеном и чаша са грбом од значаја за Банат јер је припадала племићкој породици Јагодић.

Аутор поставке и пројекта „Стаклена витрина месеца“ је Дејан Воргић, кустос Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин и један од чланова стручне групе Националног комитета ICOM-а Србије за сарадњу стручњака разних профила у земљи и иностранству.

Да подсетимо:

Пројекат „Стаклена витрина месеца“ почео је 15. марта 2022. и трајаће до 15. јануара 2023. године и представља циклус од десет камерних тематских поставки које ће се реализовати у оквиру сталне поставке Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин. Сваког 15. у месецу садржај витрине се мења, чиме се добија на динамици начина презентације предмета везаних за стакларство и уметност.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности