Народни музеј Зрењанин у 2017. години

Народни музеј Зрењанин је током 2017. године, уз музеолошки рад и уобичајено богате изложбене, педагошке и додатне активности, реализовао и међународну сарадњу са музејом „Атила Јожеф“ у Макоу и институцијама у Чанаду и Сегедину у Мађарској. Вршена су ископавања на локалитету „Јанчина хумка” код Перлеза, а обележено је и 160 година од рођења Уроша Предића (чији легат чува Народни музеј Зрењанин) отварањем изложбе „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“.

Такође, започета је реконструкција атријума Музеја у оквиру пројекта Градови у фокусу Министарства културе Републике Србије.

У 2017. години у зрењанинском Музеју реализовано је 25 изложби које је, уз сталну поставку, видело преко 40.000 посетилаца, док је преко 5.000 посетилаца погледало изложбе Музеја које су гостовале у другим градовима.

ИЗЛОЖБЕНЕ АКТИВНОСТИ

Кустоси Музеја су промовишући богате збирке и културно-историјско и природно наслеђе приредили велики број ауторских изложби: „На раскршћу – Хришћански сакрални предмети из Археолошког одељења и Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин“, „Благо нама децама што смо таки мали – детињство у традиционалној породици“, „Уметнички плакати из прошлости Музеја (1945–1964)“, Камерна природњачка поставка „Испод површине мора“, Камерна поставка „130 година куглања“, „Прича о дуду и традицији свиларства“, изложба на градском тргу „121 година бициклизма у Зрењанину“, „Добровољци средњег Баната у Првом светском рату“, „Дакле, Ви сте тај Урош Предић? – изложба из фонда Народног музеја Зрењанин поводом 160 година од рођења сликара“, изложба „Уметношћу против граница – Партиципација корисника Геронтолошког центра кроз радионице и изложбу“.

Остале изложбе које су приређене у Музеју биле су: „Микрогљиве Фрушке горе“, „Уметничка збирка САНУ – ликовни уметници академици“, „Србија памти“, „Војводство Србија и Тамишки Банат“, XXИX годишњи салон УЛАЗ-а, „Музеј за децу“, Изложба дечјих илустрација „Ида Ћирић“, Изложба радова Бојана Оташевића, Друштво српских уметника „Лада“, „Кутија сећања – Живот јеврејске породице Дрелих из Сомбора“, 12. Бијенале акварела (организатор Савремена галерија Зрењанин), изложба „Аппле кроз векове“, XВИИ Сусрет сликара аматера Србије, Изложба интарзија аутора Илије Мркајића, Изложба радова са ликовног конкурса поводом 160 година од рођења Уроша Предића.

НАЈПОСЕЋЕНИЈЕ ИЗЛОЖБЕ

Током 2017. године најпосећенија изложба била је „Благо нама децама што смо таки мали – детињство у традиционалној породици“ (уз „Музеј за децу“) са преко 4.600 посетилаца, а следе и „Уметничка збирка САНУ – ликовни уметници академици“, Друштво српских уметника „Лада“,  док је изложбу “Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“ за неколико недеља од отварања видело преко 2.700 посетилаца.

У Малом салону најпосећеније изложбе биле су „Добровољци средњег Баната у Првом светском рату“, „Микрогљиве Фрушке горе“, „Прича о дуду и традицији свиларства“ и „На раскршћу“.

ГОСТОВАЊА ИЗЛОЖБИ

Током 2017. године неколико изложби Народног музеја Зрењанин је реализовано у просторима у другим градовима. Изложба „Наша прича о природи“ гостовала је у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду. Изложба о Тодору Манојловићу гостовала је неколико градова у Мађарској: у Макоу – у Музеју „Атила Јожеф“, у Чанаду  – изложба је отворена у оквиру манифестације „Дани Св. Гелерта“ у Румунско-српском народном дому, и у Сегедину, где је отворена у Дому мањина. Такође, изложба „Благо нама децама“ гостовала је у Народном музеју Панчево.

ПЕДАГОШКИ РАД

Годину која је иза нас одликује и богат педагошки рад посвећен младим посетиоцима Музеја, али и старијим суграђанима. Ликовна радионица „Становници заштићених подручја“ одржана је током трајања изложбе фотографија „Наша прича о природи“, ликовна радионица „Наши мали суседи“ реализована је током трајања изложбе фотографија „Микро гљиве Фрушке горе“, радионица „Пенџери пријатељства“ посвећена сликару Тивадару Вањеку одржана је у простору Музеја „Јожеф Атила“ у Макоуу Мађарској. Свој печат Европској ноћи музеја дале су музејска играоница „Идем ја напоље!“, ликовна радионица „Какав лав? Страшан лав!” и археолошко-конзерваторска радионица „Уметност мозаика“. Током припремних радова за формирање Спомен-собе Лјубице Тапавички у школи „Светозар Марковић Тоза“ у Тарашу реализована је „Мала школа конзервације“. Ликовна радионица „Какав лав? Страшан лав!“ трајала је и током изложбе дечјих илустрација Иде Ћирић. Поводом Дана европске баштине одржана је радионица „Деца под дудом“. У оквиру пројекта „Уметношћу против граница“ одржане су радионице у просторијама Геронтолошког центра Зрењанин, а радови су представљени и на истоименој изложби.

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

Уз изложбе организован је и велики број додатних програма: додела Награде за модеран уметнички сензибилитет Фонда Тодор Манојловић, Вече Алжира – промоција књиге „Сећање на Алжир“ Александре Војиновић (поводом Светског дана туристичких водича), промоција књига „Милунка Савић“ и „Војвода Вук“, концерт „Вече најлепших руских и српских соло песама и арија” за прикупљање средстава за обнову бисте диригента мр Слободана Бурсаћа, вече посвећено јубилеју – 130 година куглања у Зрењанину, промоција књиге „Банатска мала пруга“, Ноћ истраживача – Интерактивна поставка „Виртуелни археолог“, концерт Бранка Барнића (организатор Културни центар), Мини-фестивал етнолошког филма, промоција књига Радована Влаховића и Новогодишњи концерт ученика Музичке школе “Јосиф Маринковић” .

Народни музеј Зрењанин учествовао је у манифестацијима „Музеји Србије 10 дана од 10 до 10“, Европској ноћи музеја, Ноћи истраживача, Данима европске баштине и Дечјој недељи.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ „МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ДЕСЕТ ДАНА ОД ДЕСЕТ ДО ДЕСЕТ“ И ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА

У периоду од 11. до 20. маја, током манифестације „Музеји Србије десет дана од 10 до 10“ отворене су изложбе „Благо нама децама што смо таки мали – детињство у традиционалној породици“ и „Музеј за децу“ и одржано „Вече посвећено јубилеју – 130 година куглања у Зрењанину”, а током „Европске ноћи музеја“ отворене су изложбе Дечје илустрације „Ида Ћирић“ и „Уметнички плакати из прошлости Музеја (1945–1964)“, одржано предавање у легату Уроша Предића „Визија у облацима под лупом“ и реализоване камерне поставке „Испод површине мора“ и „130 година куглања у Зрењанину”. Реализоване су радионице: музејска играоница „Идем ја напоље!“, археолошко-конзерваторска радионица  „Уметност мозаика“ и ликовна радионица „Какав лав? Страшан лав!”. Музички програм обухватао је заједнички концерт хора геронтолошког клуба и хора музичког забавишта „Колегијум“, концерт ученика Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин и концерт хора „Супернова и Биг Бенг“.

Пошто је „Музеј у гостима“ био мото овогодишње манифестације, Народни музеј Зрењанин био је гост Градског музеја у Врбасу. Публици у Врбасу представили смо се поставком предмета из свих одељења, плакатом са одабраним предметима из фонда Музеја, а 12. маја уприличена је презентација о Народном музеју Зрењанин и затим је одржан концерт зрењанинског рок састава „Сателит“.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности