„Кореспонденције: Предић, Алексић, Поморишац – предавање инспирисано изложбом Слике светлости и сене – дела српског и југословенског сликарства 20. века у власништву породице Јанићевић“

У четвртак, 4. јула 2024. године, у Салону Народног музеја Зрењанин са почетком у 19 часова Ивана Арађан, виша кустоскиња – историчарка уметности, одржаће предавање под називом „Кореспонденције: Предић, Алексић, Поморишац – предавање инспирисано изложбом Слике светлости и сене – дела српског и југословенског сликарства 20. века у власништву породице Јанићевић“. Биће речи о стваралаштву српских сликара Уроша Предића, Стевана Алексића и Васе Поморишца, као и корелацијама у уметничком и животном путу. Вођење ће бити урађено на примерима дела из сталне поставке Народног музеја Зрењанин и дела представљених на изложби „Слике светлости и сене – дела српског и југословенског сликарства 20. века у власништву породице Јанићевић“.

Подсећамо да је на изложби „Слике светлости и сене – дела српског и југословенског сликарства 20. века у власништву породице Јанићевић“ представљено 50 дела значајних српских и југословенских сликара попут Паје Јовановића, Уроша Предића, Стевана Алексића, Надежде Петровић, Васе Поморишца, Игњата Јоба, Петра Добровића, Ивана Радовића, Марка Ступара и многих других, у техникама уља на платну, уља на картону, цртежа оловком, линореза и др. Кроз неколико тематских целина, публика може да види портрете, актове, ведуте и кадрове градова, приморске мотиве, мртву природу и теме из соцреализма. Сви радови представљају део заоставштине породице Јанићевић из Београда и често су излагани у оквиру значајнијих монографских и тематских изложби у земљи. Дела појединих аутора тематски кореспондирају са делима истих које Народни музеј Зрењанин чува и презентује у оквиру сталне поставке Ликовне збирке, а публика има прилику да види и изузетна сликарска дела српских и југословенских аутора који су знатно ређе били представљани. Ауторка поставке је Ивана Арађан, виши кустос – историчар уметности, а сарадници на изложби су историчари уметности Владимир Јанићевић и Милан Јанићевић. Изложба ће бити доступна публици до 17. јула 2024. године.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности