Народни музеј Зрењанин у 2016. години

Година која се налази за нама била је успешна за наш Музеј, обележили смо 105 година постојања, као и 50 година од пресељења и отварања сталне поставке у садашњем здању, бившој Палати финансија.

У Народном музеју Зрењанин током 2016. године реализоване су 22 изложбе, а број посетилаца Музеја досегао је преко 44.000, представили смо се на међународном музејском фестивалу у Москви, као и на додели награде „Жива“ у Задру, приредили многобројне радионице, предавања, промоције књига и концерте. Током 2016. године отворен је реновирани део сталне поставке Ликовне збирке у којем су смештени легати, отворен је и потпуно нов легат породице Варади, а реконструисана је и модернизована поставка која се односи на птице Војводине.

У оквиру пројекта Градови у фокусу Министарства културе Републике Србије у 2016. години зрењанинском музеју одобрена су средства за реконструкцију атријума, а радови ће се наставити у 2017. години.

РЕКОНСТРУИСАНИ ПРОСТОРИ СТАЛНЕ ПОСТАВКЕ НМЗ

Током 2016. године свечано је отворен реновирани део сталне поставке Ликовне збирке у којем је смештено шест легата: Уроша Предића, Тивадара Вањека, Паулине Сударски, Фридерике Бенде, Злате Марков-Барањи и Лјубице Тапавички.

Такође, отворен је и легат породице Варади који представљасалон-кабинет једне од угледнијих породица у Великом Бечкереку (Зрењанину, Петровграду) која је кроз читав 20. век континуирано била присутна у јавном животу града, посебно кроз рад породичне адвокатске канцеларије.

У оквиру сталне поставке Природњачког одељења реконструисана је и модернизована поставка која се односи на птице Војводине и у којој посебну целину чине предмети из две значајне поклон-колекције Емила Гладића из Кумана и Владимира Омчикуса из Перлеза.

НАЈПОСЕЋЕНИЈЕ ИЗЛОЖБЕ

Најпосећеније изложбе у 2016. години у Салону биле су Пази, снима се! – Век биоскопске културе у Зрењанину, Београдски атлас Јована Цвијића, Култура сећања: Ко не памти изнова проживљава и Дела бечких барокних мајстора у Војводини. Годину смо завршили изложбом природњачких фотографија Наша прича о природи Предрага Костина и Данила Ђековића.

Најпосећеније изложбе у Малом салону биле су Мода шешира, Банатска мала пруга, Изложба о Народном позоришту „Тоша Јовановић“  и археолошка изложба Централни Балкан између грчког и келтског света.

Ове године у сарадњи са Народним музејом из Београда први пут смо организовали изложбу на отвореном – Арт тура, која је била постављена на градском тргу и фасадама зграда.

ГОСТОВАЊА ИЗЛОЖБИ

Током 2016. године у Огранку САНУ у Новом Саду у периоду од 12. до 21. маја гостовала је изложба нашег музеја под називом Народни вез, традиција као инспирација, а од 28. новембра у Галерији Народне библиотеке у Новом Бечеју гостује изложба Пази, снима се! – Век биоскопске културе у Зрењанину.

УЧЕСТВОВАЊЕ НА ДОДЕЛИ НАГРАДЕ „ЖИВА“ ЗА НАЈБОЉИ СЛОВЕНСКИ МУЗЕЈ У ЗАДРУ (ХРВАТСКА)

Ове године Народни музеј Зрењанин добио је прилику да представи свој рад на додели награде „Жива“ за најбољи словенски музеј, која је одржана у Музеју античког стакла у Задру (Хрватска). Награду већ три године додељује Форум словенских култура и Европска музејска академија (ЕМА).

УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ МУЗЕЈСКОМ ФЕСТИВАЛУ „ИНТЕРМУЗЕЈИ 2016“ У МОСКВИ

На међународном музејском фестивалу „Интермузеји 2016“, руски музеј „Коломенски кремљ“ из Коломне представио се пројектом „Коломна–Србија. Заједно градимо будућност“ у оквиру којег је био изложен материјал о архитекти Николају Краснову и сликару Александру Лажечникову из нашег музеја.

СТРУЧНИ РАД

У 2016. години у зрењанинском Музеју рађено је на заштити музеалија у поставци и депоима, а кустоси су вршили истраживања и објављивали радове у стручним публикацијама– Раду Музеја Војводине и Гласнику музеја Баната.

ПЕДАГОШКИ РАД

Креативне радионице и часови у сталној поставци, као и радионице у амбијентима тематских изложби су и у 2016. години били редовни облици рада са најмлађим посетиоцима и децом из основних и средњих школа. Педагошке активности традиционално су биле део манифестација Ноћ музеја, Дани европске баштине и Дечја недеља. Ове године музеј је учествовао и на Мамутфесту у Народном музеју Кикинда археолошком радионицом, а један од програма у оквиру манифестације Музеји Србије, десет дана од 10 до 10 била је изложба дечјих радова „Одјеци  – Дивно смо се дружили“ која је приказала избор радова насталих током 2015. и с почетка 2016. године у ликовним радионицама. Током Дечје недеље у сталној поставци, посетиоци и учесници музејске играонице могли су да виде камерну изложбу играчака из музејског фонда.

МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА

Током децембра у сталној поставци Народног музеја Зрењанин реализована је заједничка радионица за децу у сарадњи са Музејом „Атила Јожеф“ из Макоа (Мађарска). Радионицу на мађарском језику одржао је педагог музеја из Макоа, и то је била прва у низу активности међународне сарадње између наша два музеја. У плану је и радионица Педагошко-информативне службе Народног музеја Зрењанин на српском језику која ће бити одржана у Музеју „Атила Јожеф“ у Макоу.

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

Уз изложбе реализован је и велики број додатних програма: предавање “Дефиле банатских спахија пред царем Фрањом Јосифом И – од Будимпеште до Великог Бечкерека”, пројекција филма “Природна баштина средњег Баната”, “Банатско вече – Рогаљ у Музеју”, предавање „Нематеријално културно наслеђе у туристичкој понуди Србије“, промоција књиге “Атентат 1934.”, Вече посвећено Сергеју Јесењину, промоција књиге „Карактер ратова за разбијање Југославије“, видео презентација „Стална поставка Народног музеја Зрењанин“ у Геронтолошком центру Зрењанин, пројекција филмова „Зрењанин, човек и град“ и „Албертов пут“, концерт ансамбла флаута “Схиммеринг флутес” са гостима, Мини-фестивал етнолошког филма,премијера филма “Мајстори банатског сликарства”, предавање о бароку „Ах ти, несавршени, раскошни бисеру“.

Народни музеј Зрењанин учествовао је у Манифестацији „Музеји Србије 10 дана од 10 до 10“, Европској ноћи музеја, Мамутфесту 2016, Данима европске баштине и Дечјој недељи.

МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ДЕСЕТ ДАНА ОД ДЕСЕТ ДО ДЕСЕТ“ И ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА (12–21. МАЈ 2016.)

Током манифестације „Музеји Србије десет дана од 10 до 10” отворене су изложбе „Одјеци  – Дивно смо се дружили“  и„ВИИ Бијенале мозаика – Трагом енергије и светлости”, организовано је етно-вече „Прело у Музеју“, док је у Салону била актуелна изложба „КУЛТУРА СЕЋАЊА: Ко не памти изнова проживљава“ из Народног музеја Краљево.

За Европску ноћ музеја (21. мај 17–01х) било је осам камерних поставки: „Лужички Срби и Банат у склопу средњовековних сеоба”, „Шта то беше здравствена култура?” (дијапројектор и слајдови из двадесетих година XX века),„Записи у стенама“ (фрагменти стена са фосилним остацима), „Хор Јосиф Маринковић – прваци света”, „Дим из наших лула“ (поставка лула из збирке прибора за пушење Етнолошког одељења), „Шта је нама наш комбинат дао“ (фотографије производа Комбината „Серво Михаљ” из 1963. и 1964. године),„Наше стакло – 170 година од оснивања прве фабрике стакла у Србији“ и„Некропола из Сечња“. Реализоване се три радионице:„Индијана Джонс и лопатица“,„Обојимо прошлост” и „Комадић по комадић – мозаик авантура“, и четири концерта: концерт Музичке креативне радионице – Музичко забавиште „Колегијум“, концерт „Гитара међу мозаицима“, концерт хора„Жене мироносице” и концерт„БИД бенд – Градски дувачки оркестар Зрењанин. Улаз на све садржаје био је бесплатан.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности