Narodni muzej Zrenjanin u 2010. godini je uprkos lošim finansijskim uslovima realizovao 33 izložbe a ukupan broj posetilaca izložbi i stalne postavke popeo se na skoro 63.000 posetilaca (62.941).

IZLOŽBE

U toku 2010. najposećenija izložba bila je izložba „Od Paje Jovanovića do Marine Abramović“ sa 7.816 posetilaca a slede izložbe Tapiserije Ateljea 61, Ptice grabljivice, Viktor Vazareli, Zamišljaji Ilije Bosilja,Dr Arčibald Rajs – svedok istine o Srbiji 1914-1918 i izložba koja je otvorena sredinom decembra 2010. godine ali privlači veliku pažnju posetilaca „Od Tihuane do Tetka Ane“ – rokenrol u Zrenjaninu ’60 i ’70.

U Malom salonu takođe je bilo brojnih izložbi od kojih izdvajamo: Kraljica sportova u Zrenjaninu, Leptiri,Podvodni svet,Vitkovačko polje u praistoriji, Likovi iz carstva vunarstva, Fotografije Dušan Marinković “Svetlost i vreme u prolazu”, VI međunarodna izložba fotografija „Tvrdokrilci“, 120 godina mačevalačkog kluba Bečkerek – Petrovgrad – Zrenjanin,Arheolog kao detektiv, Švapska kuća.

OSTALE AKTIVNOSTI

Što se ostalih aktivnosti Narodonog muzeja tiče ističu se radionice, rad sa publikom školskog uzrasta, koncerti klasične muzike, promocije, predavanja i projekcije arheološkog i etnološkog filma.

Od radionica izdvajamo:radionice “Leptiri”, “Uhvati pticu”, “San ili java”, ”Udahni arheologiju – vajaj, crtaj, restauriraj!”, „Psoglavi i vesela družina“ i „Svet Ilije Bosilja“,Dani DNK, Igra u stalnoj postavci – (S)LIKOVNA  ZAGONETKA, Prezentacija grafičke tehnike linogravura, Mala škola DNKologije, radionica „Predrasude“ (Maštalište).

Koncerti: Guitar Art Lauretai, Kvartet trombona,Veče Sergeja Rahmanjinova, Quartet PIANISSIMO, Blago da čuvam, Camerata Academica Novi Sad, Veče sa harfom. Muzej je u okviru izložbe Viktor Vazareli bio organizator konkursa «Viktor Vazareli i op-art kao inspiracija».

Narodni muzej učestvovao je u Marketu kulture čime je, kao i svojim ostalim aktivnostima, podržao kandidaturu grada Zrenjanina za Evropsku prestonicu kulture 2020.

U 2010. godini Noć muzeja u Zrenjaninu imala je najviše učesnika do sada: pored Narodnog muzeja Zrenjanin uključili su se i Savremena galerija, Kulturni centar, Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Istorijski arhiv, BID (Zona unapredjenog poslovanja), pozorišni klub “Zeleno zvono”, Galerija Nikolić i kolekcionar poljoprivrednih sprava i etnoloških predmeta Duško Malbaški.

PROJEKAT POLJOPRIVREDNE POSTAVKE UOKVIRU STALNE POSTAVKE

U toku decembra2010. godine potpisanjeugovor između Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Narodnog muzeja Zrenjanin kojim se Narodnom muzeju Zrenjanin dodeljuju sredstva od 10 miliona dinara za realizaciju projekta poljoprivredne postavke koja bi trebalo da bude otvorena u okviru stalne postavke zrenjaninskog muzeja.Ovo je izuzetno pozitivan primer da jedna privatna kolekcija postaje vlasništvo institucije muzeja i na taj način biva prezentovana najširoj publici.