Народни музеј Зрењанин у 2010. години

Народни музеј Зрењанин у 2010. години је упркос лошим финансијским условима реализовао 33 изложбе а укупан број посетилаца изложби и сталне поставке попео се на скоро 63.000 посетилаца (62.941).

ИЗЛОЖБЕ

У току 2010. најпосећенија изложба била је изложба „Од Паје Јовановића до Марине Абрамовић“ са 7.816 посетилаца а следе изложбе Таписерије Атељеа 61, Птице грабљивице, Виктор Вазарели, Замишљаји Илије Босиља,Др Арчибалд Рајс – сведок истине о Србији 1914-1918 и изложба која је отворена средином децембра 2010. године али привлачи велику пажњу посетилаца „Од Тихуане до Тетка Ане“ – рокенрол у Зрењанину ’60 и ’70.

У Малом салону такође је било бројних изложби од којих издвајамо: Краљица спортова у Зрењанину, Лептири,Подводни свет,Витковачко поље у праисторији, Ликови из царства вунарства, Фотографије Душан Маринковић “Светлост и време у пролазу”, ВИ међународна изложба фотографија „Тврдокрилци“, 120 година мачевалачког клуба Бечкерек – Петровград – Зрењанин,Археолог као детектив, Швапска кућа.

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

Што се осталих активности Народоног музеја тиче истичу се радионице, рад са публиком школског узраста, концерти класичне музике, промоције, предавања и пројекције археолошког и етнолошког филма.

Од радионица издвајамо:радионице “Лептири”, “Ухвати птицу”, “Сан или јава”, ”Удахни археологију – вајај, цртај, рестаурирај!”, „Псоглави и весела дружина“ и „Свет Илије Босиља“,Дани ДНК, Игра у сталној поставци – (С)ЛИКОВНА  ЗАГОНЕТКА, Презентација графичке технике линогравура, Мала школа ДНКологије, радионица „Предрасуде“ (Машталиште).

Концерти: Гуитар Арт Лауретаи, Квартет тромбона,Вече Сергеја Рахмањинова, Qуартет ПИАНИССИМО, Благо да чувам, Цамерата Ацадемица Нови Сад, Вече са харфом. Музеј је у оквиру изложбе Виктор Вазарели био организатор конкурса «Виктор Вазарели и оп-арт као инспирација».

Народни музеј учествовао је у Маркету културе чиме је, као и својим осталим активностима, подржао кандидатуру града Зрењанина за Европску престоницу културе 2020.

У 2010. години Ноћ музеја у Зрењанину имала је највише учесника до сада: поред Народног музеја Зрењанин укључили су се и Савремена галерија, Културни центар, Народно позориште „Тоша Јовановић“, Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“, Историјски архив, БИД (Зона унапредјеног пословања), позоришни клуб „Зелено звоно“, Галерија Николић и колекционар пољопривредних справа и етнолошких предмета Душко Малбашки.

ПРОЈЕКАТ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПОСТАВКЕ УОКВИРУ СТАЛНЕ ПОСТАВКЕ

У току децембра2010. године потписањеуговор између Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Народног музеја Зрењанин којим се Народном музеју Зрењанин додељују средства од 10 милиона динара за реализацију пројекта пољопривредне поставке која би требало да буде отворена у оквиру сталне поставке зрењанинског музеја.Ово је изузетно позитиван пример да једна приватна колекција постаје власништво институције музеја и на тај начин бива презентована најширој публици.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности