Народни музеј Зрењанин у 2008. години

После врло успешних претходних година Народни музеј Зрењанин је и у 2008. години остварио континуитет у раду организујући занимљиве и атрактивне изложбе. Од јануара до децембра 2008. године у зрењанинском Народном музеју било је реализовано 30 изложби које је, заједно са сталном поставком, погледало 82.964 посетиоца.

ИЗЛОЖБЕ

У 2008. години посебно истичемо неколико изложби које су биле реализоване у Салону Народног музеја Зрењанин: изложбу уникатног намештаја Мариндом, ретроспективну изложбу Милене Павловић Барили, Костими и сценографије Миодрага Табачког, Службено одело у Србији у 19. и 20. веку, Слике искулптуре из збирке Ђуре Поповића, изложбе слика Здравка Мандића као и академика Радомира Рељићаи изложба Скелети уживо.

Од изложби у Малом салону издвајамо следеће: Карикатуре Предрага Кораксића– Цораxа, Фестивал једног писца – Станислав Винавер, Пхото Еxпо – Град Зрењанин, изложбе слика Хамерштил и Владислав Вуков, међународна изложба фотографија Орхидеје и изложба Савремена кинеска графика.

У Холу зрењанинског музеја посетиоци су између осталих изложби могли да погледају и следеће: фотографије на тему дечијих права- Велики Мали, Одјеци – Начинимо од куће дом, Православље на интернету.

ЗАВРШЕНА НОВА СТАЛНА ПОСТАВКА

Паралелно са богатом изложбеном активношћу у Народном музеју Зрењанин од 2005. године у неколико етапа реновирана је и осавремењена стална поставка, најпре уметничко одељење, део етнологије и историје а у мају 2008. године комплетирана је стална поставка природњачким и археолошким одељењем, као и поставка старије историје.

Такође је отворена и Соба спорта која је део сталне музејске поставке а изложени предмети представљају историјат спорта у нашем граду од краја XИX века до данас.

Стална поставка Народног музеја Зрењанин једна је од најатрактивнијих и најквалитетнијих поставки у Србији. У претходних неколико година забележен је пораст посета сталне поставке зрењанинског Народног музеја.

НАЈПОСЕЋЕНИЈЕ ИЗЛОЖБЕ

Најпосећенија изложба била је изложба “Скелети уживо” коју је видело  13.022 посетиоца а за њом следе изложбе „Слике искулптуре из збирке Ђуре Поповића“ (број посетилаца – 9.022), „Службено одело у Србији у 19. и 20. веку“ (7.265), „Мариндом“ (6.215), ретроспективна изложба Милене Павловић Барилиса ревијом хаљина израђеним по нацртима познате уметнице (5.379).

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

Поред изложбених делатности Народни музеј Зрењанин наставио је са организовањем концерата класичне музике, промоција, књижевних вечери, семинара, предавања и радионица за децу.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности