Камерна поставка: поклон од шест слика Мирјане Николић Пећинар

Поводом Међународног дана музеја, (18. мај), Народни музеј Зрењанин ће публици премијерно представити значајан поклон који је у ову установу стигао недавно. У питању је шест слика Мирјане Николић Пећинар чија је кћерка Милица Ивковић из Београда, овим даром испунила жељу своје мајке да неколико њених радова доспе у град у којем је одрасла и школовала се. Народни музеј Зрењанин је уз велику захвалност прихватио овај поклон, одлучивши да га представи публици премијерно и само током Међународног дана музеја, у понедељак 18. маја 2020. године, обележавајући уједно и десетогодишњицу од смрти сликарке Мирјане Николић Пећинар која се навршава 14. маја.

Мирјана Николић Пећинар је рођена у Сарајеву 1923. године. Основну школу и гимназију завршила је у Великом Бечкереку/Петровграду, (данашњем Зрењанину). Учила је сликање код Александра Лажечникова и Стојана Трумића. Академију ликовних уметности и специјални течај завршила је у Београду у класи професора Недељка Гвозденовића. Први пут излаже у Зрењанину 1953. године Као члан УЛУС-а излагала је на колективним изложбама Савеза ликовних уметника Југославије, Ликовним сусретима у Суботици, уметничким колонијама Ечка, Почитељ, Сићево…

Народни музеј Зрењанин у оквиру Збирке ликовне уметности од раније чува три слике Мирјане Николић Пећинар, а уз ових шест,  значајно ће обогатити свој фонд. Слике прате стваралаштво уметнице од педесетих до деведесетих година XX века. У питању су: “Трамвај на Студентском тргу, “Олуја”,  “Бака Деса”, “Гробље”, “Градња Новог Београда”, као и рад мањег формата “Трешње и Политика”. Било да је реч о људској фигури, пејзажу, мртвој природи или ретким апстрактним композицијама, сликарство Мирјане Николић Пећинар је свеобухватни приказ једног личног, лирског и интимистичког односа према природи и човеку.

Шест слика Мирјане Николић Пећинар биће изложене само у понедаљак, 18. маја, на Међународни дан музеја, у простору сталне поставке на првом спрату, уз остала дела аутора из XX века. Посетиоци их могу видети у период од 9х до 19х, водећи рачуна о међусобној дистанци од 2м и уз прописане мере заштите употребу маске и дезинфекцију руку.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности