Izložba novinskih fotografija „Zrenjanin” o Zrenjaninu

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, povodom 70 godina od osnivanja lista Zrenjanin, u četvrtak, 7. jula 2022. godine, sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba novinskih fotografija pod nazivom „Zrenjanin” o Zrenjaninu.

Postavka obuhvata više od 60 fotografija iz arhive nedeljnika Zrenjanin i privatne kolekcije Branislava Milina koje su snimljene od kraja šezdesetih pa sve do devedesetih godina prošlog veka.

Autori fotografija su Branislav Milin i Ljuba Milosavljević, nekadašnji foto₋reporteri i urednici fotografije lista Zrenjanin. Ovaj svojevrsni vremeplov vredno je svedočanstvo o razvoju Zrenjanina i onome što se u gradu dešavalo tokom poslednjih 40 godina XX veka.

Na fotografijama koje su izložene vidimo i radnice na njivama, motiv koji veoma podseća na fotografije Margaret Burk Vajt, snimljene u Čehoslovačkoj 1938. godine (Women working in the field, Kostolná, Czechoslovakia), ali i u industrijskom ambijentu, tu je radnik koji „okačen” o sajlu drži list Zrenjanin, kao na fotografiji „„Workers on the Empire State Building” 1930. godine, koju je snimio Luis Viks Hajn. Sve ovo možemo sagledati u radovima Branislava Milina i Ljube Milosavljevića, koji ukazuju na kontinuitet i kvalitet fotografske tradicije utemeljene na najboljoj svetskoj praksi foto₋reportaže, odnosno novinske fotografije.

Autor izložbe je Jovan Drndak Njegović, fotograf i urednik fotografije lista Zrenjanin. Nadležni kustos u Muzeju je Ivana Arađan, viši kustos₋istoričar umetnosti. Izložba će trajati do 28. jula 2022. godine.

Ulaz je slobodan.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti