Изложба новинских фотографија „Зрењанин” о Зрењанину

У Малом салону Народног музеја Зрењанин, поводом 70 година од оснивања листа Зрењанин, у четвртак, 7. јула 2022. године, са почетком у 19 часова биће отворена изложба новинских фотографија под називом „Зрењанин” о Зрењанину.

Поставка обухвата више од 60 фотографија из архиве недељника Зрењанин и приватне колекције Бранислава Милина које су снимљене од краја шездесетих па све до деведесетих година прошлог века.

Аутори фотографија су Бранислав Милин и Љуба Милосављевић, некадашњи фото₋репортери и уредници фотографије листа Зрењанин. Овај својеврсни времеплов вредно је сведочанство о развоју Зрењанина и ономе што се у граду дешавало током последњих 40 година XX века.

На фотографијама које су изложене видимо и раднице на њивама, мотив који веома подсећа на фотографије Маргарет Бурк Вајт, снимљене у Чехословачкој 1938. године (Women working in the field, Kostolná, Czechoslovakia), али и у индустријском амбијенту, ту је радник који „окачен” о сајлу држи лист Зрењанин, као на фотографији „„Workers on the Empire State Building” 1930. године, коју је снимио Луис Викс Хајн. Све ово можемо сагледати у радовима Бранислава Милина и Љубе Милосављевића, који указују на континуитет и квалитет фотографске традиције утемељене на најбољој светској пракси фото₋репортаже, односно новинске фотографије.

Аутор изложбе је Јован Дрндак Његовић, фотограф и уредник фотографије листа Зрењанин. Надлежни кустос у Музеју је Ивана Арађан, виши кустос₋историчар уметности. Изложба ће трајати до 28. јула 2022. године.

Улаз је слободан.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности