Istorijsko odeljenje

Istorijsko odeljenje je formirano poklonima građana, još pre otvaranja Muzeja za javnost. Na samom početku u zbirci se nalazilo hladno i vatreno oružje, da bi se kasnije, pristupilo sakupljanju predmeta i dokumenata od značaja za istorijski razvoj i tumačenje istorijskih tokova ovog grada i podneblja, odnosno prostora srednjeg Banata.

Istorijsko odeljenje je 1978. godine podeljeno na dve velike zbirke: Zbirku starije istorije (ZSI) i Zbirku Radnički pokret I Narodnooslobodilačka borba (RP I NOB), da bi 1993. godine Zbirka RP I NOB promenila ime u Zbirka novije istorije (ZNI). Ova podela se zadržala do danas. Kao poseban segment Istorijskog odeljenja 2005. godine formirana je Zbirka istorije sporta.

Zbirka starije istorije bavi se proučavanjem istorijskog razvitka srednjeg Banata i današnjeg Zrenjanina (nekada Velikog Bečkereka i Petrovgrada) od početka 14. pa sve do sedamdesetih godina 19. veka. Zbirka sadrži preko 500 inventarisanih muzealija svrstanih u nekoliko zbirki. Najznačajnija je Zbirka oružja, koja sadrži hladno i vatreno oružje, a odnosi se na period od 13. do 19. veka. Pored ove, postoji još nekoliko manjih zbirki kao što su: Stare mape, pečati, Stare fotografije, Dokumenati i Umetničke slike.

Zbirka novije istorije bavi se proučavanjem istorijskog razvitka srednjeg Banata i današnjeg Zrenjanina, od početka sedamdesetih godina 19. pa do kraja prve polovine 20. veka, sa tendencijom da se proširi na čitav 20. vek. Ova zbirka sadrži 770 inventarisanih muzealija svrstanih u zbirke – Oružje i vojna oprema, Dokumenti, Fotografije, Originalni rukopisi, knjige, novine i novinski članci, Tekstil, Pečati, Značke, Medalje, ordenje i drugi sitni predmeti, Mape, Povelje, Plakati, Diplome i leci, Umetničke slike i pisma, Razglednice, čestitke i dopisnice.

Pod okriljem Zbirke novije istorije nalazi se i zaostavština ugledne bečkerečke (petrovgradske i zrenjaninske) advokatske porodice Varadi, koja sadrži diplome, fotografije, razne beleške, pozivnice, legitimacije, vizitkarte, novinske članke i drugo. Veći deo zaostavštine Varadijevih, izložen je na stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin u okviru salon-kabineta pomenute porodice.

Poseban segment Istorijskog odeljenja predstavlja Zbirka istorije sporta, koja je formirama zahvaljujući velikom broju prikupljenih i mahom poklonjenih sportskih rekvizita, fotografija, plakata i diploma. Ona sadrži preko 5000 predmeta, a bavi se proučavanjem, prikupljanjem i prikazivanjem različitih muzealija vezanih za istorijat sporta u našem gradu od sredine 19. veka, pa sve do danas.

Kontakt:

Srđan Priljeva, viši kustos-istoričar
Zbirka starije istorije
srdjanv.priljeva@gmail.com

Vladislava Ignjatov, viša kustoskinja-istoričarka
Zbirka novije istorije
vanja1406@hotmail.rs

Siniša Onjin, kustos-istoričar
Zbirka istorije sporta
sinisaonjin@yahoo.com

Zbirka starije istorije

Zbirka novije istorije

Zbirka istorije sporta