Spomen kuća Slavka Županskog

Skupština Grada Zrenjanina je na sednici od 20. decembra 2018. donela odluku da se Spomen-kuća Slavka Županskog zajedno za pokretnim stvarima u svojini grada Zrenjanina prenese na upravljanje i korišćenje Narodnom muzeju Zrenjanin, čime su stečeni osnovni uslovi da objekat u budućnosti postane depandans, tj. istureno odeljenje ove institucije. Naredni korak bila je izmena i dopuna Statuta Narodnog muzeja, za šta je na predlog Upravnog odbora od 17. aprila Skupština grada Zrenjanina dala saglasnost 26. juna 2019. godine.

Od proleća 2019. godine, stručnjaci Muzeja radili su na odabiru i razvrstavanju materijala po zbirkama, analizi i inventarisanju predmeta, dok su na jednom delu predmeta izvršeni i konzervatorsko-restauratorski tretmani. Tokom obeležavanja 101 godine od osnivanja Srpskog narodnog odbora, 31. oktobra 2019. godine, položen je venac na kuću dr Slavka Županskog, a nakon toga Muzej je kao domaćin otvorio vrata spomen-kuće, čime je u neku ruku ovaj depandans imao svoju pretpremijeru. U obilasku delimično uređene kuće učestvovali su gradski zvaničnici, potomci Slavka Županskog, predstavnici različitih udruženja i drugi poštovaoci.

Početkom decembra 2019. godine u kući Županskih održana je promocija kataloga „Spomen-kuća Slavka Županskog“ i najavljen film „Dragiša Brašovan – majstor scenografije života“ koji predstavljaju deo šireg projekta čiji je cilj realizacija stalne postavke.