Predavanje „Srbi u Ugarskoj pre Velike seobe“ i promocija knjige „Put dokumenta“

U ponedeljak, 25. oktobra 2021. godine, u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano predavanje „Srbi u Ugarskoj pre Velike seobe“ i promocija knjige „Put dokumenta“ u izdanju Arhiva Vojvodine. Knjigu su priredili Zoran Stevanović i Vesna Bašić, a predavanje o Srbima na teritoriji Vojvodine pre Velike seobe 1690. godine održaće Boris Stojkovski, vanredni profesor Univerziteta u Novom Sadu.

 Knjiga „Put dokumenta“ svojevrstan je arhivski priručnik u kome se, pored ostalog, govori i o najstarijim dokumentima koje čuva Arhiv Vojvodine. Samo predavanje, pak, upravo na osnovu primarnih istorijskih izvora (dokumenata) rekonstruiše podatke o srpskom narodu u Južnoj Ugarskoj (mahom teritorija današnje Vojvodine) pre Velike seobe 1690. godine. Posebna pažnja biće posvećena najuglednijim srpskim velikašima, kao najistaknutijim predstavnicima Srba u Ugarskoj u poznom srednjem veku, kao i srpskoj kulturi i duhovnosti na prostoru juga Ugarske.

 Prof. dr Boris Stojkovski, vanredni profesor istorije srednjeg veka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, bavi se istorijom današnje Vojvodine u srednjem veku, ugarsko-vizantijskim odnosima, istorijom crkve, islamskim svetom i njegovim vezama sa srednjovekovnom jugoistočnom Evropom. Član je spoljnog tela Mađarske akademije nauka za istraživače van Mađarske i još niza stručnih udruženja, objavio je jednu naučnu monografiju i više desetina naučnih članaka u zemlji i inostranstvu.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti