Предавање „Срби у Угарској пре Велике сеобе“ и промоција књиге „Пут документа“

У понедељак, 25. октобра 2021. године, у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин биће одржано предавање „Срби у Угарској пре Велике сеобе“ и промоција књиге „Пут документа“ у издању Архива Војводине. Књигу су приредили Зоран Стевановић и Весна Башић, а предавање о Србима на територији Војводине пре Велике сеобе 1690. године одржаће Борис Стојковски, ванредни професор Универзитета у Новом Саду.

 Књига „Пут документа“ својеврстан је архивски приручник у коме се, поред осталог, говори и о најстаријим документима које чува Архив Војводине. Само предавање, пак, управо на основу примарних историјских извора (докумената) реконструише податке о српском народу у Јужној Угарској (махом територија данашње Војводине) пре Велике сеобе 1690. године. Посебна пажња биће посвећена најугледнијим српским великашима, као најистакнутијим представницима Срба у Угарској у позном средњем веку, као и српској култури и духовности на простору југа Угарске.

 Проф. др Борис Стојковски, ванредни професор историје средњег века на Филозофском факултету у Новом Саду, бави се историјом данашње Војводине у средњем веку, угарско-византијским односима, историјом цркве, исламским светом и његовим везама са средњовековном југоисточном Европом. Члан је спољног тела Мађарске академије наука за истраживаче ван Мађарске и још низа стручних удружења, објавио је једну научну монографију и више десетина научних чланака у земљи и иностранству.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности