Предавање „Од апсинта до шербета”

У Салону Народног музеја Зрењанин у петак, 11. марта 2022. године, са почетком у 19 часова, Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности, одржаће предавање под називом „Од апсинта до шербета”, чија тема ће бити пиће које се помиње у књижевности, односно појављује у ликовној уметности.

Историја човечанства може се сагледати кроз пиће које се конзумира од појаве човека до данашњег дана. Неретко су разноврсна пића била директна инспирација писцима и уметницима или су служила као део атмосфере радње у књизи, односно као мотив и део ликовне представе. Из угла историчара уметности, а истовремено и писца, али пре свега посматрача и читаоца, Оливера Скоко ће поменути неке од напитака, како алкохолних, тако и безалкохолних, која су јој скретала пажњу у тренуцима читања књижевних дела или посматрања и проучавања ликовних радова. Тако ћемо, између осталог, сазнати за које пиће се говорило да подстиче креативност писаца и сликара с краја 19. века и због чега су га звали „зелена вила”, шта је све страствени Хемингвеј сипао у чашу док је писао, а шта је од пића „завршило” на страницама његових књига, у ком граду Иво Андрић поистовећује светлост са једним вином, чија јунакиња кафу у својим белешкама зове кофијановић, коме је Ремарк посветио „Тријумфалну капију” у којој главни лик пије искључиво калвадос, који сликари су први приказали боцу кока-коле на својим платнима, шта се пије у „1001 ноћи”, да ли шљивовица може да буде главни јунак неке књиге, који народ је још пре нове ере пио пиво кроз сламчицу и оставио нам о томе занимљиве ликовне представе…

Предавање је део пратећег програма актуелне изложбе „Мерак ми је… – Хедонизам у делима из Збирке ликовне уметности Народног музеја Зрењанин”, чији је аутор Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности