Predavanje „Od apsinta do šerbeta”

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 11. marta 2022. godine, sa početkom u 19 časova, Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti, održaće predavanje pod nazivom „Od apsinta do šerbeta”, čija tema će biti piće koje se pominje u književnosti, odnosno pojavljuje u likovnoj umetnosti.

Istorija čovečanstva može se sagledati kroz piće koje se konzumira od pojave čoveka do današnjeg dana. Neretko su raznovrsna pića bila direktna inspiracija piscima i umetnicima ili su služila kao deo atmosfere radnje u knjizi, odnosno kao motiv i deo likovne predstave. Iz ugla istoričara umetnosti, a istovremeno i pisca, ali pre svega posmatrača i čitaoca, Olivera Skoko će pomenuti neke od napitaka, kako alkoholnih, tako i bezalkoholnih, koja su joj skretala pažnju u trenucima čitanja književnih dela ili posmatranja i proučavanja likovnih radova. Tako ćemo, između ostalog, saznati za koje piće se govorilo da podstiče kreativnost pisaca i slikara s kraja 19. veka i zbog čega su ga zvali „zelena vila”, šta je sve strastveni Hemingvej sipao u čašu dok je pisao, a šta je od pića „završilo” na stranicama njegovih knjiga, u kom gradu Ivo Andrić poistovećuje svetlost sa jednim vinom, čija junakinja kafu u svojim beleškama zove kofijanović, kome je Remark posvetio „Trijumfalnu kapiju” u kojoj glavni lik pije isključivo kalvados, koji slikari su prvi prikazali bocu koka-kole na svojim platnima, šta se pije u „1001 noći”, da li šljivovica može da bude glavni junak neke knjige, koji narod je još pre nove ere pio pivo kroz slamčicu i ostavio nam o tome zanimljive likovne predstave…

Predavanje je deo pratećeg programa aktuelne izložbe „Merak mi je… – Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin”, čiji je autor Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti