„Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“

Izložba pod nazivom „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“ biće otvorena u Salonu zrenjaninskog muzeja u sredu, 6. septembra 2023. godine, u 19 časova. Na izložbi će biti predstavljeno 46 radova u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin, Savremene galerije Zrenjanin i Milice Ivković iz Beograda.

Izložba se otvara na dan kada je pre sto godina, u Sarajevu, rođena slikarka Mirjana Nikolić Pećinar, obeležavajući ujedno sedamdeset godina od njenog prvog predstavljana zrenjaninskoj publici. Osnovnu školu i gimnaziju je završila u tadašnjem Velikom Bečkereku / Petrovgradu, kao i slikarski kurs kod Vase Pomorišca i Stojana Trumića. Potom odlazi u Beograd gde diplomira na Akademiji likovnih umetnosti 1951. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kod koga će 1953. završiti i specijalizaciju. Iste godine izlaže po prvi put u Zrenjaninu, kome će se često vraćati. Postaje član ULUS-a i gotovo redovni izlagač na njihovim grupnim izložbama. Dobija na korišćenje atelje na Starom sajmištu 1952. godine u kojem će slikati gotovo do smrti 2010. Prvu samostalnu izložbu imala je u Grafičkom kolektivu u Beogradu 1957. Iste godine učestvuje na drugom sazivu Umetničke kolonije u Ečki čiji će biti jedan od najredovnijih i najčešćih učesnika – čak 14 puta. Pored Ečke u narednim godinama učestvuje u kolonijama u Subotici, Bečeju, Sićevu, Počitelju… Bila je udata za Predraga Pećinara, inženjera elektrotehnike, sina akademika Mladena Pećinara. Njihova kćerka Milica će ispuniti majčinu želju da nakon njene smrti deo slika bude poklonjen Narodnom muzeju Zrenjanin što je i realizovano 2019. godine. Ova dela, uz postojeća koje čuva zrenjaninski muzej, uz pozajmljene slike iz Savremene galerije Zrenjanin, kao i ustupljene radove i lične predmete u vlasništvu Milice Ivković, čine postavku kojom Narodni muzej Zrenjanin obeležava stogodišnjicu rođenja Mirjane Nikolić Pećinar.

Autor izložbe i kataloga je Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti. Realizaciju izložbe je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. Projekat je pomogla kompanija Gomeks. Izložba traje do 6. novembra 2023. godine.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti