Изложба „Радови Александра Дерока у Уметничкој збирци САНУ“

Изложба „Радови Александра Дерока у Уметничкој збирци САНУ“ биће отворена од понедељка 8. фебруара 2021. године у Салону Народног музеја Зрењанин. Изложба приказује одабране ликовне радове које је академик Александар Дероко поклонио Српској академији наука и уметности 1984. године. На изложби ће бити представљено 49 радова уметника. Ауторка изложбе је Јелена Межински Миловановић, а стручна сарадница Катарина Живановић. Изложба ће публици у Народном музеју Зрењанин бити доступна од 8. фебруара до 31. марта 2021. године. Надлежни кустос у НМЗ је Ивана Арађан, историчар уметности.

Након гостовања изложбе скулптура вајара и академика Светомира Арсића Басаре, која је одржана у Салону НМЗ током 2019. године, Народни музеј Зрењанин са задовољством наставља сарадњу са Српском академијом наука и уметности, и јавности ће представити ликовно стваралаштво врсног уметника, архитекте и педагога, академика Александра Дерока.

Александар Дероко (Београд 1894–Београд 1988) био је српски научник, архитекта, уметник, педагог, интелектуалац широког поља интересовања, ратник, спортиста и знаменита личност Београда свог времена. Члан Српске академије наука и уметности је од 1955. године. Дероко 1984. године Уметничкој збирци САНУ поклања 129 својих дела – уз 19 слика, целину чини и 110 цртежа, скица и студија. Скоро деценију после уметникове смрти – 1997. године, још једанаест цртежа Александра Дерока поклонио је уметников колега и сарадник, архитекта Слободан Ненадовић, тако САНУ данас чува укупно 140 Дерокових дела. После четири деценије, по први пут у Српској академији наука и уметности, Галерија САНУ јавности је представила избор радова академика Александра Дерока из Уметничке збирке САНУ. Ова ретроспектива је сећање на уметника и захвалност дародавцу, једном од ликовних стваралаца – академика чији су легати постали темељ Уметничке збирке САНУ. Ликовни радови А. Дерока, који су приказани на изложби заступљени су у неколико целина: Аутопортрети, Аутопортрети са супругом, Портрети, Анатомске студије – фигуре, Мртве природе, Ведуте, Апстрактне композиције, Жанр сцене из уметниковог живота, Сеоски жанр, Мотиви са теренских истраживања и Алегоријске композиције. Најзаступљеније технике су оловка, туш, темпера и комбинована техника.

Због пандемије корона вируса, свечано отварање изложбе неће бити одржано. Молимо све посетиоце Музеја да приликом боравка у Салону носе маске, дезинфикују руке на улазу, држе растојање и, у случају потребе, у складу са препорукама, сачекају свој ред за обилазак изложбе уколико је у Салону већ присутан максимално дозвољен посетилаца. Захваљујемо Вам на разумевању.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности